Sve će to narod pozlatiti – posvećeno vojnim invalidima i ratnoj siročadi

Izvor: RTS, 11.Dec.2017, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sve će to narod pozlatiti" – posvećeno vojnim invalidima i ratnoj siročadi

Prvi svetski rat ostavio je velike posledice. Srbija je izgubila trećinu stanovništva, svaki drugi vojnik nije se vratio kući. U okviru projekta "Nemojte nas zaboraviti" u šabačkom Narodnom muzeju otvorena je izložba "Sve će to narod pozlatiti" posvećena vojnim invalidima i ratnoj siročadi.
Daleko od otadžbine i porodice, pre tačno jednog veka, u bolničkom kampu u Tunisu, nepoznati ranjenik napravio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je gusle od francuskog šlema. Improvizovani instrument, jedan je od malobrojnih sačuvanih predmeta koji podsećaju na čežnju za domovinom i želju za slobodom, od Cera i Kolubare, do Krfa i Kajmakčalana.

"Na našim izložbama ne možete videti velike vojskovođe, kraljeve i one koji se obično pojavljuju u ovim pričama, mi smo se odlučili za ratne vojne dobrovoljce i malog običnog čoveka, Srbina, seljaka, koji je i izneo taj rat. Upravo ova priča govori o njihovim posledicama koje su oni preživeli tokom rata", kaže Branislav Stanković iz Narodnog muzeja u Šapcu.
Izložene su fotografije dečaka koji je izgubio roditelje prilikom bombardovanja Šapca, zatim najmlađeg podoficira, Momčila Gavrića, kojem su ubijeni otac, majka, braća i sestre kada je imao samo osam godina.
Mnogi su u Velikom ratu ostali bez vida, sluha ili delova tela.
"Moram da vam kažem da nam nije ni malo prijalo bavljenje ovom temom jer nije prijatna ali, ipak je neko morao da uradi i to da bi naš narod podsetili na ovaj aspekt i segment Velikog rata", kaže Mirko Peković iz Vojnog muzeja u Beogradu.
"Sama izložba je vrlo teška i zahtevna za rad, emotivno je teška, pogotova kada unesete puno vremena, truda u realizaciju svega ovoga, i kada saznajete sve tužne podatke, vezane za ratnu siročad i ratne invalide, a to je da je oko pola miliona muške populacije, na neki način  izašlo iz rata sa invaliditetom", kaže Gordana Bulović iz Muzeja grada Novog Sada.
Na izložbi je, između ostalih, fotografija nastala u Nici 1917. godine, na imanju Džona Frotingama. Veliki humanitarac pomogao je da se u Srbiji otvore zanatske škole, Sokolski i Domovi ratne siročadi.
Srpska vlada je u Bizerti formirala odred u kojem su vojni invalidi učili zanate za koje su bili fizički sposobni. Ipak, mnoge osobe sa invaliditetom, između dva rata, teško su živele, a njihov tačan broj ni do danas nije utvrđen.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.