Sva Teslina deca predstavljena Pančevcima

Izvor: Art-anima.com, 12.Mar.2014, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sva Teslina deca" predstavljena Pančevcima

Sinoć je u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu promovisan novi roman Gorana Skrobonje "Sva Teslina deca". O knjizi su, pored autora, govorili i književnik i kritičar Vasa Pavković i urednik Ilija Bakić. Pavković je ocenio da je logika Skrobonjinog paralelnog sveta ubedljiva.

Roman "Sva Teslina deca", jednog od najautentičnijih pisaca naučne fantastike Gorana Skrobonje, koji je ovoga puta prevazišao okvire tog žanra, predstavlja nastavak njegovog predhodnog romana "Čovek >> Pročitaj celu vest na sajtu Art-anima.com << koji je ubio Teslu". Tačnije, novi roman bio bi prethodnica romanu iz 2010. godine, budući da je autor, inspirisan sopstvenim izmišljenim sporednim likom iz predhodnog romana, prvom srpskom špijunkom Ankom Cukić, poželeo da napiše knjigu o njenoj sudbini - prenosi RTV Pančevo.

"Mislio sam da će to biti jedna nevelika knjiga, neambiciozna, međutim, tokom pisanja, kako to obično biva, stvari se malo otmu kontroli i na kraju smo dobili ovaj roman, koji je omaž velikim delima pustolovne književnosti. Svi oni koji su, kada su bili mali, ili mladi, voleli da čitaju knjige Žila Verna, Dž.Velsa, Karla Maja naćiće nešto i u ovoj knjizi za sebe", rekao je autor romana Goran Skrobonja.

Iako sam Tesla nije glavni junak novog Skrobonjinog romana, on je jedan od epizodnih likova sa veoma važnom ulogom budući da se oko njega, u takozvanom Teslaverzumu, razvija priča smeštena u izmišljenoj Srbiji sa početka 20. veka, ali knjiga čitaoca vodi kroz Evropu, preko Rusije, do Dalekog istoka i kroz sasvim drugačiju istoriju. Književni kritičar Vasa Pavković istakao je da je zadivljen načinom na koji se Skrobonja pripremao, budući da je ubedljivo predočio pomereni drugi svet koji mi, ipak, prepoznajemo.

"Srbija je pozvala Teslu, što se u stvarnosti, mi znamo, nije desilo, i on je na poziv osnovao veliku, veoma uspešnu firmu tako da će glavna junakinja, heroina ovog romana Anka Cukić, voziti Beogradom jedan Teslamobil velikom brzinom, ili kako joj već treba da spreči neki atentat, nekog udavi ili na neki drugi način nekog eliminiše. Ono što smo mi učili jeste logika tog paralenog sveta mora da bude ubedljiva", rekao je Vasa Pavković.

"Taj 'slipstream' je najbolji termin za označavanje ove knjige jer imamo alternativnu istoriju kao podžanr naučne fantastike, jer čitav Teslaverzum jeste alternativna istorija u odnosu na onu koju mi znamo. A sa druge strane imamo literaturu koja se može definisati kao pustolovna, koja se lako može otkriti i u sadržaju i ilustracijama", rekao je urednik i kritičar Ilija Bakić.
 
 

Nastavak na Art-anima.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.