Sutra srpski film Princ od papira na Festu

Izvor: Blic, 22.Feb.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra srpski film "Princ od papira" na Festu

Prvi od pet srpskih filmova na ovogodišnjem Festu, koji svečano počinje večeras, biće prikazan već sutra, u subotu, u Domu sindikata. To je film za decu, ali i celu porodicu, "Princ od Papira" u debitantskoj režiji Marka Kostića, po scenariju Vladislave Vojnović.

Napravljen da zabavi i pouči, film govori o sazrevanju, odnosu mladih prema odraslima i važnosti opredeljivanja malih i velikih prema dobru i zlu.

U pozadini priče je društvo u kojem su politika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i kriminal tako čvrsto isprepleteni da ne mimoilaze ni naizgled finu građansku porodicu u kojoj, kao predstavnik novih naraštaja, odrasta glavna junakinja.

Devojčicu Juliju igra Milica Spasojević. Partneri su joj Andrej Šepetkovski, Tatjana Beljakov, Milica Mihajlović, Goran Radaković i drugi glumci, kao i dečak Stefan Lazarević.

Direktor fotografije je Miloš Spasojević, a producent "Luks Film".

"Princ od papira" bio je prvo snimljen kao kratki igrani film, pre tri godine. Nagrađen je kao najbolji u toj kategoriji na Beogradskom festivalu kratkog metra, zatim je na festivalu u Drami (Grčka) ušao u najuži izbor za najbolji balkanski film, a sa uspehom je prikazan na još 12 internacionalnih festivala.

Tako su producent i autorski tim odlučili da snime i dugometražni igrani film, sa proširenom pričom, u koju je uključen kratki film od 12 minuta. Projekat su pomogli Sekretarijat za kulturu Beograda i Ministarstvo za kulturu Srbije.

Domaća kinematografija na Festu zastupljena je i premijerama igranih filmova "Miloš Branković" autora Nebojše Radosavljevića i "Na lepom plavom Dunavu" Darka Bajića, kao i dokumentarnog dugometražnog filma "Pikaso: Putovanje u prijateljstvo" reditelja Milana Kilibarde.

Na programu je i "Zavet" Emira Kustirice, koji je domaću premijeru imao prošlog leta na festivalu u Novom Sadu, ali u Beogradu još nije prikazan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.