Sunarodnici u inostranstvu: ruski jezik treba propagirati!

Izvor: Vostok.rs, 01.Nov.2013, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sunarodnici u inostranstvu: ruski jezik treba propagirati!

01.11.2013. -

Ruski sunarodnici koji žive u inostranstvu pozivaju da se preporodi mecenat i više da se propagira ruski jezik i kultura van granica Rusije. O tome se govorilo na nedavnoj Svetskoj tematskoj konferenciji u Moskvi pod nazivom Sunarodnici i njihov doprinos svetskoj kulturi.

Učesnici konferencije postavili su niz zadataka za dalji razvoj stvaralačkog potencijala ruskih sunarodnika. Preporuke za proširenje kulturnog prostora Ruskog sveta iznela je predsednik asocijacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ruskih sunarodnika na Madagaskaru Marija Vorobjova.

- Preporučuje se da se razradi mehanizam daljeg razvoja stvaralačkog potencijala ruskih sunarodnika, između ostalog putem preporoda institucije mecenata među domaćim biznismenima koji su se utvrdili u inostranstvu.

Posebna pažnja poklonjena je obrazovanju na ruskom jeziku. Na sličnoj konferenciji pre dve godine to je bila centralna tema. Zašto ovaj problem do sada ostaje aktaulan, objasnio je predsednik Svetskog koordinacionog saveta ruskih sunarodnika koji žive u inostranstvu Aleksej Lobanov.

- U svakom regionu ovaj problem ima različito poreklo. U nekim zemljama to je između ostalog otežano vladinim dejstvima, a negde nikakvim programima ništa ne može da se reši, ako ljudi sami ne požele sebe sa sačuvaju. Ovde je potreban neki sistematski rad. I u datom slučaju on se više gradi na entuzijazmu.

Učesnici konferencije slažu se da je neophodno na sve načine doprinositi organizacijama za propagandu ruskog jezika i kulture u inostranstvu. Danas ovaj zadatak obavljaju ruski centri za učenje ruskog jezika, nauke i kulture, kao i ruski mediji. Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije dalo je inicijativu da se formiraju kulturni centri, takozvani instituti Puškina, poput Gete instituta koji ima filijale po čitavom svetu. Osim toga, u planu je da se započne inventarizacija spomenika ruske kulture i istorije, da se formira jedinstvena baza podataka poslenika kulture i umetnosti savremenog Ruskog sveta, da se organizjue rad na povratku istorijskih vrednosti u Rusiju, kao i da se dostojno obeleži stogodišnjica Prvog svetskog rata i predstojeći jubileji istaknutih poslenika ruske emigracije.

Kira Kalinjina,

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.