Sudar bogova: Istvud, Skot, Nolan, Anderson

Izvor: B92, 06.Okt.2014, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudar bogova: Istvud, Skot, Nolan, Anderson

Nakon prilično slabog filmskog leta očekuje nas uzbudljiva jesen i ništa manje zanimljivija zima. Među brojnim najavljenim ostvarenjima svakako se izdvajaju novi filmovi "filmskih bogova" Klinta Istvuda, Pola Tomasa Andersona, Kristofera Nolana i Ridlija Skota.

Prva holivudska ekranizacija romana jednog od najvećih američkih savremenih književnika Tomasa Pinčona dobila je ovog meseca i prvi filmski trejler.

Reč je o najavi za film “Inherent Vice” koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je okupio zavidnu glumačku ekipu predvođenu Hoakinom Finiksom, Džošom Brolino , Riz Viterspun i Benisiom del Torom, a čija je radnja smeštena u sedamdesete godine prošlog veka.

“Inherent Vice” obiluje ikonografijom toga doba, a reditelj Pol Tomas Anderson (Kralj pornića, Magnolija, Master) uspeo je zadržati i lični i pečat Pinčonovog potpisa koji meša stvarne i izmišljene događaje uz veliku količinu crnog humora.

U pitanju je neobičan i orginalan krimić čiji je glavni junak na drogu navučen detektiv Lari “Dol” Sportelo (Hoakin Finiks) koji istražuje nestanak bivše devojke. Ovaj naizgled jednostavan kratki sinopsis krije vrlo kompleksnu i dinamičnu priču po kojima je Pinčon i postao poznat, te koje su mu već godinama omogućile vodeće mesto na kladionicama kada je reč o novim dobitnicima Nobelove nagrade za književnost.

“Inherent Vice” će ponovo podići prašinu oko postojanja pisca o kojem se inače zna vrlo malo: poslednja poznata fotografija datira s kraja pedesetih prošlog veka, niko ne zna gde od tada živi iako itekako plodno stvara sve ovo vreme… Jedni tvrde da je u stvari reč o Selindžeru dok su drugi sigurni kako se iza imena Tomasa Pinčona krije nekoliko osoba.

Svima je jasno da je neko morao da potpiše i prava oko ekranizacije ovoga romana, ali još uvek se krije od javnosti ko je to učinio.

Film je premijerno prikazan protekle sedmice, a uskoro se očekuje bioskopska distribucija.

I “20th Century Fox” je objavio novi trejler filmskog spektakla Ridlija Skota “Egzodus: Bogovi i kraljevi”, u kome najveće rivale Mojsija i Ramzesa II igraju Kristijan Bejl i Džoel Edžerton.

Ova epska avantura zapravo je priča o čoveku koji je imao hrabrosti da se suprotstavi najvećoj sili u egipatskom carstvu. Koristeći neverovatne vizualne efekate i 3D kamere, Ridli Skot na velikom platnu oživljava priču o izlasku Jevreja prevođenih Mojsijem (Kristijan Bejl) iz Egipta na slobodu u obećanu zemlju, nakon sukoba sa egipatskim faraonom Ramzesom II koga igra Džoel Edžerton. Priča filma je zasnovana na Knjizi Izlaska, koja je deo Starog zaveta.

Reditelj Ridli Skot okupio je u novom filmu pored Kristijana Bejla i Džoela Edžertona najveće zvezde Holivuda, Arona Pola, Sigurni Viver, Bena Kinslija i Džona Tortura. Scenario za film napisali su Adam Kuper i Bil Kolaž.

Poznatom holivudskom reditelju je bilo bitno da prikaže manje poznate detalje iz života Mojsija i Ramzesa II. Film je sniman u Španiji, Maroku i Engleskoj.

Ostvarenje “Egzodus: Bogovi i kraljevi” bioskopska publika u našoj zemlji biće u prilici da vidi od 18. decembra.

Na radost ljubitelja sedme umetnosti oskarovac Klint Istvud ponovo se prihvatio rediteljske palice. Njegov najnoviji film je “Snajperista” za koji je nedavno predstavljen zvanični trejler.

Reč je o ekranizaciji životne priče najuspešnijeg snajperiste u istoriji američke vojske, Krisa Kajla , kojeg u ovom biografskom akcionom filmu tumači Bredli Kuper.

Film “Snajperista” snimljen je prema knjizi koju je napisao sam Kris Kajl.

Poslan u Irak kako bi štitio svoje saborce Kajl je uskoro dobio nadimak Legend (Legenda), a postao je nadaleko poznat i s neprijateljske strane te mu je ucenjena glava. Uprkos opasnosti, i uz porodicu koja je strepila kod kuće, Kris je odradio četiri misije u Iraku sledeći moto američke mornarice “Ne ostavljaj ni jednog čoveka iza sebe”.

No nakon što se vratio kući, svojoj supruzi Tai Rene (Siena Miler) i deci, Kris je shvatio da je ušao u rat u kojem nema pobednika.

Film u bioskopsku distribuciju ulazi početkom sledeće godine.

Znatno pre njega, već sledećeg meseca, u bioskope dolazi “Interstellar”, novi film režisera i koscenariste Kristofera Nolana koji važi za najtajanstveniji blokbaster godine.

Mesec dana pre dolaska u bioskope Nolan je fanovima napokon otkrio više detalja svoje intrigantne radnje.

Od početka je svima bilo jasno da se ne radi o klasičnom naučno-fantastičnom spektaklu. No Kristofer Nolan (serijal o Betmenu “Vitez tame”) tek je početkom oktobra u javnost pustio trejler u kojem se možemo podrobnije upoznati s novim filmom iz njegove radionice.

“Interstellar” nas kroz priču o bivšem pilotu Kuperu , koji živi u vreme kada su ljudskoj vrsti dani na Zemlji odbrojani, vodi preko granica Sunčevog sistema u neotkrivene svetove koje slavni oskarovac (Metju Mekkonahi) istražuje zajedno s astronautkinjom Brand (En Hatavej) .

Ali potraga za novim domom čovečanstva osim riskantnog putovanja uključuje i trku s vremenom kao i neizvestan povratak koji otvara pitanje šta će zateći na Zemlji ako se na nju uopšte i vrate.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.