Studije rebusa  Radomira Reljića

Izvor: Arte, 19.Okt.2020, 10:38

Studije rebusa Radomira Reljića

Dve slike Radomira Reljića – Studija rebusa I i II iz 1988. godine biće izložene u galeriji X VITAMIN, na Studentskom trgu 11, od 20. do 30. oktobra.

Ova  dela nalaze se u privatnim kolekcijama dvojice kolekcionara Nenada M. Kostića i Nikole Penića. Pored ova dva kapitalna dela biće prikazano još nekoliko radova, koji su u privatnom vlasništvu. U duhu negovanja kulture dijaloga, radovi su izloženi u istom prostoru zahvaljujući saradnji  kolekcionara sa galerijom i >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << njihove međusobne saradnje.  Početkom 2020. godine izložbom JAVNI HOBI dela iz kolekcije Nenada M. Kostića, koji je idejni tvorac ovog koncepta, galerija X VITAMIN započela je programsku celinu izlaganja izbora iz privatnih kolekcija  sa ciljem da zabeleži, ispita i komunicira ulogu i značaj privatnih kolekcija.

U petak, 16. oktobra sa početkom u 19 časova, emitovaćemo uživo na našem instagram kanalu razgovor koji organizujemo ovim povodom a u kome će učestvovati: Ksenija Marinković (moderatorka). Nemanja Nikolić (vizuelni umetnik), Nemanja Golijanin (vizuelni umetnik), Nikola Šuica (teoretičar umetnosti), Nikola Penić (kolekcionar) i Nenad Kostić (domaćin).

Zbog ograničenja uslovljenih epidemijom koronavirusa nismo u mogućnosti da razgovor realizujemo u prisustvu publike, te će u galerji snimanju prisustvovati deset slušalaca pozvanih od strane učesnika i organizatora događaja. Snimak će biti dostupan na fejsbuku, instagramu i internet stranici galerije.

Radomir Reljić, jedan od naših najznačajnijih slikara XX veka. Rođen 1938. godine u Skoplju, diplomirao je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu 1961. godine, u klasi profesora Zorana Petrovića. U klasi profesora Zore Petrović i Mila Milunovića 1963. godine završio je i specijalni tečaj, od 1972. je asistent na Akademiji likovnih umetnost, a od 1988. redovni profesor. Iste godine izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, a 1997. za redovnog. Izlagao je u zemlji i inostranstvu, i dobijao nagrade za svoj rad. Preminuo je u Beogradu 2006. godine.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.