Studenti FLU u DOB-u

Izvor: SEEcult.org, 02.Maj.2016, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti FLU u DOB-u

Tradicionalna, 45. izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu biće otvorena 5. maja u Galeriji Doma omladine, kao svojevrsna najava godišnje junske izložbe i izložbe nagrađenih radova na FLU.

Izložba u DOB-u obuhvata crteže u izboru vanredne profesorke na slikarskom odseku FLU mr Dragane Stanaćev Puača i docentkinje na Vajarskom odseku FLU mr Olivere Parlić.

Zasnovani na crtežu kao idejnom umetničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << konceptu i skulpturi kao umetničkoj materijalizaciji zamišljenog, neki studentski radovi mogu se interpretirati pozivanjem na teoriju Gastona Bašlara (Bachelard) koji, ukazujući na kreativnu sposobnost umetnika da stvara ''veliko u malom'', ističe da umetnost paradoksalno spaja suprotnost između ''malog'' (prikaza) i ''velikog'' (broja značenja koje prikaz zadobija). Tako minijatura/mala forma zadobija moć metafore, jer se uz pomoć likovnih detalja stvaraju novi umetnički svetovi i značenja.

Pojedini radovi studenata, kako je navela Olivera Erić u najavi, pokazuju da se crtež tokom 45 godina (koliko se održava izložba FLU u DOB-u) razvio i razgranao u svim pravcima. Zadržavajući svoju misaonu i likovnu jezgrovitost, crtež ''raste'' razvijajući se iz forme, koja je na časovima profesora Dragana Lubarde uvek dovođena u pitanje.

Lubardina poduka mladim umetnicima da crtež treba da stvaraju po organskoj meri sopstvenog tela, kao i njegova ''odbrana'' crtanja u svim formatima (jer su različita i tela i unutrašnji prostori), polazišta su i današnjim profesorima.

Kada se na FLU u jednom trenutku, među profesorima, povela diskusija o ukidanju nastave crtanja na velikom formatu, profesor Dragan Lubarada prekinuo je žučnu raspravu rečima: ''Podsećam vas da su u 20. veku postojala dva velika umetnika – jedan je radio veliki format, a drugi mali format. Jedan je bio Pikaso (Pablo Ruiz Picasso), a drugi Kle (Paul Klee)''.

Izložba studentskih radova u Galeriji DOB-a predstavlja stoga javnosti raznolike načine umetničkog stvaranja koji se neguju na FLU u Beogradu, pružajući mogućnost budućim umetnicima da iskažu kreativni potencijal kroz izabrani format, navela je Olivera Erić.

Izložba će biti otvorena do 15. maja.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.