Strip crtači u Francuskom institutu

Izvor: B92, 13.Apr.2011, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strip crtači u Francuskom institutu

Retrospektivna izložba strip crtača Zorana Janjetova biće otvorena 15. aprila (20.00) u Francuskom institutu u Beogradu, u prisustvu autora i njegovog

saradnika, strip scenariste i filmskog autora Alehandra Žodorovskog (Alejandro Jodorowsky).


Francuski institut je saopštio da izložbu organizuje "kao omaž velikom i plodnom crtaču Janjetovu", a posetioci će do 1. juna moći da vide originalne table serijala "Inkal", "Mladosti Džona Difula", "Tehnopapa" i "Oružje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Metabarona", kao i "radove štampane isključivo u Srbiji, poput 'Bernarda Panasonika' ".

,,U sklopu postavke biće premijerno izložene originalne table poslednjeg albuma 'Ogregod', u saradnji sa scenaristom Žodorovskim, koji je objavila izdavačka kuća Delcourt. Neka od izloženih dela su ciljano pravljena za potrebe izložbe", naveo je Francuski institut.

Kako je najavljeno, 16. aprila (20.00) u beogradskoj Kinoteci Čileanac Žodorovski (82) će održati predavanje o svom opusu, koje će "obilovati angedotama iz bogate umetničke karijere", u kojoj su značajni i filmovi "El Topo" (1970) i "Santa Sangre" (1989), kao i stripovi "Inkal" i "Tehnopapa".

Predviđeno je da tada Jugoslovenska kinoteka uruči Žodorovskom svoj "Zlatni pečat", a 17. aprila (18.00) u Francuskom institutu Janjetov će održati predavanje "Moja crtačka karijera", o dvadesetogodišnjem iskustvu rada sa francuskim izdavačima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.