Strele u beskonačnost

Izvor: SEEcult.org, 23.Okt.2014, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strele u beskonačnost

Dom omladine Beograda, u okviru pratećeg programa 30. Beogradskog džez festivala, organizuje 23. oktobra domaću premijeru dokumentarnog filma “Strele u beskonačnost” o velikanu džeza Čarlsu Lojdu, koji će 27. oktobra nastupiti u Domu sindikata sa svojim kvartetom.

U režiji i produkciji Doroti Dar i Džefrija Morsa, to ostvarenje je u poslednjih godinu dana prikazano na vodećim festivalima džeza i dokumentarnog filma, a beogradska publika može da ga pogleda besplatno. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org <<

Lojd i njegov kvartet izvešće 27. oktobra u Domu sindikata, u završnici 30. BDŽF-a nov program "Wild Man Dance Suite".

Lojd je živa ikona džeza, jedan od najvećih lidera i improvizatora svih vremena, nepresušni mislilac i inovator. Žestina njegovih improvizacija i zanimanje za spajanje džeza sa nezapadnim muzičkim stilovima etablirali su ga kao jednu od klјučnih figura u širenju i unapređenju ove umetnosti.

Nacionalna zadužbina za umetnost dodelila mu je ove godine titulu “Džez majstora”, najznačajnije federalno priznanje za džez umetnike.

Takođe, nedavno je dobio na Monterej džez festivalu titulu “Džez legenda”, na ceremoniji koju je vodio Herbi Henkok. Na tom velikom međunarodnom festivalu, Lojd je predstavio nekoliko aktivnih projekata, a posetiocima je dva puta prikazan dokumentarni film o njegovom životu “Strele u beskonačnost” (Arrows Into Infinity).

Taj film je dokumentarni portret Lojda kroz vreme, uz sećanja slavnog umetnika i njegovih saboraca i brojne arhivske zapise – od snimaka seksteta Kenonbola Ederlija i Lojdovog legendarnog kvarteta sa Kitom Džeretom, do danas. To je priča o muzičkim otkrićima i uspesima, povlačenju u njedođiju i velikom povratku, koja se neumitno prepliće sa važnim epizodama iz istorije džeza.

U filmu govore: Herbi Henkok, Robi Robertson, Džek Didžonet, Ornet Kolmen, Don Voz, Džon Denzmor, Džejson Moran, Stenli Krauč, Manfred Ajher, Majkl Kuskuna...

Autorka filma, slikarka i vizuelna umetnica Doroti Dar, izlagala je na brojnim izložbama i dobila brojne nagrade, a njena dela se nalaze u privatnim kolekcijama širom sveta.

To je njen četvrti dokumentarni film o Lojdovom životu i delu. Producent i montažer Džefri Morz osnivač je multimedijske kuće Deepfield Inc, koja dizajnira, producira i implementira sajtove, video i interaktivnu multimediju.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.