Izvor: Blic, 15.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah od letenja

Strah od letenja

U galeriji 'Vojvođanske banke' u Novom Sadu 17. septembra biće otvorena izložba 'Strah od letenja' poznatog svetskog umetnika Bobana Ilića, koji živi i radi u Čikagu a potiče s ovih prostora. Njegove, po sudu kritike, izvanredne a istovremeno neverovatne skulpture od kašika, kojima je osvojio i publiku i galeriste širom sveta, produkt su petnaestogodišnjeg rada.

'Neprestano sam radio u Americi. Poželeo sam da svoje trodimenzionalne skulpture >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokažem i u zemlji iz koje sam potekao, tim pre što je ovo verovatno moja poslednja individualna izložba za narednih deset godina', rekao je za 'Blic' Boban Ilić.

Jer, od Ilića je, kao izuzetno cenjenog umetnika, jedna od najčuvenijih američkih pablišing agencija 'Remek-delo' otkupila prava, te u narednoj deceniji samo ona odlučuje o prezentiranju njegovog dela, što će i činiti u čitavom lancu svojih galerija.

Novosadska izložba, po Bobanovim rečima, poput mnogih njegovih ranijih izlaganja, kao svojevrsnu temu u skladu sa nazivom ima letenje, odnosno strah od letenja.

'Lično sam savladao strah od letenja leteći iznad Atlantika i gledajući tamno ozvezdano nebo. Strah od letenja je svakako i metafora - strah od nepoznatog. Od toga mogu patiti i čitave nacije a nekmoli siroti pojedinac', rekao je Ilić i dodao da se takva osećanja mogu prepoznati u srpskom narodu. Prema njegovim rečima, on svojom umetnošću i delovanjem nastoji da dizajnira novo lice srpskog profila u Americi. 'Imam utisak da je ovde prisutan strah od letenja i u smislu straha od slobode. Još uvek se držimo kolektiva. Nekako volimo da stojimo u redovima. Recept za uspeh nije kolektiv nego individualnost, pojedinac i ideja koja je ispraćena i ostvarena do kraja,' priča poznati skulptor. Za sebe kaže da je srpsko-američki umetnik. Jer, obrazovanje i entuzijazam je poneo iz Srbije a stil formirao u Americi. Osnovno polazište ili detalj čijim kombinovanjem stvara skulpture jeste kašika jer: 'Ona je simbol gladi ne samo u fiziološkom već pre svega u duhovno-intelektualnom smislu. Ako govorimo o načinu koji me preokupira, to je varnica života, snaga pokreta, električni impuls. Delo mora da privuče i onoga ko ništa ne zna o svemu tome; tek tada ono biva uspešno.' T. Nježić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.