Sto karlovačkih đaka recitovalo Crnjanskog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2019, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

 Sto karlovačkih đaka recitovalo Crnjanskog

Tačno 100 učenika Karlovačke gimnazije učestvovalo je danas u obeležavanju 100 godina od izlaska iz štampe "Lirike ltake", zbirke poezije Miloša Crnjanskog, koja se smatra prelomnim delom srpske književnosti.

Karlovački đaci su na Stražilovu tačno 100 minuta recitovali stihove Crnjanskog, kako iz "Lirike ltake", tako i iz poeme "Stražilovo", posvećene Branku Radičeviću, najpoznatijem karlovačkom đaku.

Obeležavanje stogodišnjice Crnjanskog organizuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Karlovačka gimnazija pod pokroviteljstvom Opštine Sremski Karlovci. I to je bio jedini zvanični program u Srbiji priređen povodom ovog važnog jubileja za srpsku kulturu.

Recitatorskom omažu Crnjanskom, kod Brankovog čardaka, prisustvovali su predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković i direktor Karlovačke gimnazije Radovan Kovačević.

"Sremski Karlovci kao mesto kom su seobe Srba dale pečat izuzetnosti imaju obavezu da naše građane i javnost Srbije i regiona podsetimo na Miloša Crnjanskog, i njegovo kapitalno književno delo, među kojima su "Lirika ltake" i veličanstvene "Seobe". Poema "Stražilovo" spada u jednu od najvrednijih poema srpske književnosti. Iako je nastala posle "Lirike ltake", sama činjenica da je posvećena Sremskim Karlovcima i Branku Radičeviću obavezuje nas da obeležimo 100 godina od izlaska iz štampe "Lirike Itake", zbirke poezije koja je promenila tok srpske književnosti. Naša je dužnost da kolosalno nasleđe naših predaka, a Crnjanski je naš predak, u svakom smislu, sačuvamo od zaborava, podsećajući na njega sadašnje generacije. Jer samo tako ćemo ih obavezati da ga sačuvaju kao svoje nasleđe za budućnost", rekao je predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković.

Direktor Karlovačke gimnazije istakao je da je Karlovačka gimnazija kao najstarija obrazovna institucija u Srba dužna da u svom programu neguje vrhunsku umetnost.

"Karlovačka gimnazija je vekovima centar znanja , u kom se iz generacije marljivo i predano radi na promociji vrednosti, ličnosti i događaja koje su kreirale i ispisivale istoriju ne samo Sremskih Karlovaca, nego Vojvodine i Srbije, pa i čitave Evrope. S radošću smo se prihvatili posla da na predlog predsednika opštine Milošu Crnjanskom i Lirici ltake, posvetimo pažnju koju zavređuju. Recitatorski spektakl u kom učestvuje 100 naših daka, predstavlja vezu između današnjih generacija s Crnjanskim i Brankom Radićevićem. Verujem da će naša akcija kroz mas medije i internet probuditi nove generacije poštovalaca neprolaznog dela Crnjanskog", rekao je direktor Karlovačke gimnazije Radovan Kovačević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.