Šteluj, štimaj, sviraj

Izvor: Politika, 11.Jun.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šteluj, štimaj, sviraj

Književno druženje na otvorenom okupilo pisce iz nekadašnje Jugoslavije

DRUGI KROKODIL

Jedan amfiteatar, mali montažni bife, pisci, publika, i eto vam festivala. Zapravo, njegov puni naziv je Književno regionalno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju, ali ga svi od milošte zovu KROKODIL. Ovaj trodnevni festival pod otvorenim nebom održava se u amfiteatru ispred Muzeja „25. maj” u Beogradu (večeras se završava), sa ciljem da u dobrom društvu, prijatnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << štimungu, i opuštenoj atmosferi, zabavi publiku uz čašicu razgovora i pomalo literature sa prostora nekadašnje Jugoslavije. I na tom mestu, pod senkom druga Tita, kao da se simbolično zacelila stara Juga dok su nas sa bine pozdravljali gosti iz Like, Novog Sada, sa Cetinja, a srpsko-hrvatsko voditeljski dvojac „držao banku”...

„Amfiteatri ne služe samo za to da bi se u njima hranili lavovi i tigrovi, nego da bismo Damira Karakaša pustili na vas! – započeo je prvo festivalsko veče voditeljski par Kruno Lokotar, urednik u izdavačkoj kući „Algoritam” iz Hrvatske, i Ivan Bevc”, voditelj iz Srbije.

– Ljudi imaju talenat. Ovaj ima tri. Crta karikature, piše knjige i svira harmoniku. Smislio je varijantu ličkog panka! – nastavili su voditelji gurajući Karakašu harmoniku u ruke.

– Ovo je jedini instrument koji diše i drži se na srcu. Imam šest harmonika, al’ sad ste me iznenadili. Treba je malo štelat’ i štimat’, videt’ kakav joj je zvuk – rekao je Karakaš iz Like, poznat po knjizi „Kino Lika”, i istoimenom filmu.

– Šteluj, štimaj i kresni! – odgovorio je Lokotar, da bi gost potom zasvirao „Kolo za konjokradicu” kao uvertiru u izražajno čitanje odlomaka iz svojih romana.

– Od prvog momenta bila je neverovatno ljubomorna. Rekao sam joj da nema razloga. To mi je samo poznanica. A ona je onda rekla da sam čudno gledao i konobaricu – čitao je Karakaš, dok mu je publika pljeskala smejući se.

I dok je padalo veče, svako je radio svoj posao: voditelji su provocirali, pisci im uzvraćali istom merom, publika u dobrom broju pristizala, policija patrolirala, a komarci ujedali.

Na binu je potom stupio Nišlija Zvonko Karanović, koji je čitao delove iz svoje zbirke pesama „Srebrni surfer”, i nije propustio priliku da se slika zagrljen sa maskotom festivala – naduvanim dušekom za plažu u obliku krokodila, a taj snimak, kako je rečeno, biće prosleđen Društvu za zaštitu životinja.

U pauzi su svoje neprepričljive skečeve i performans izveli montipajtonovci sa Cetinja, satirična grupa „The Books of knjige”, a onda je na scenu izašao Slobodan Tišma iz Novog Sada, dobitnik nagrade „Biljana Jovanović”. Pitanje za njega bilo je kakve posvete voli da piše, u stihu ili u prozi, i da li iste posvete piše muškarcima i ženama.

– Posvete samo unakarade knjige. One su čista formalnost ili neuspela duhovitost. Niče je napisao najbolju posvetu – za svakog i nikog – bio je izričit Tišma, nakon koga je reč uzeo Đermano Senjanović Ćićo, jedan od osnivača splitskog „Feral tribjuna”, da bi veče začinio Petar Luković, novinar iz Beograda.

Ređali su se pisci iz bivših republika, a svi govorili istim jezikom, i na ovoj novoj formi festivala pokazali da književno veče može da bude uspešno i kada se ne održava u biblioteci ili domu kulture. Bio je to još jedan KROKODIL, u organizaciji izdavačkih kuća VBZ iz Beograda, Samizdata B92, i opštine Savski venac, nepretenciozan, daleko od akademskih institucija, ali pun smeha i pozitivne energije.

----------------------------------------------

Učesnici

Na KROKODILU učestvuju i Bora Ćosić, Zoran Ferić, Predrag Lucić, Beke Cufaj, Slavoljub Stanković, Selvedin Avdić, Ivana Sajko, Filip David, Bekim Sejranović i Olja Savičević-Ivančević.

M. Sretenović

objavljeno: 12/06/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.