Stefan Milenković Đuzepeu Tartiniju u čast

Izvor: Glas javnosti, 04.Jan.2012, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefan Milenković Đuzepeu Tartiniju u čast

BEOGRAD - Violinista Stefan Milenković izjavio je da će u 2012. godini snimiti više muzičkih kompakt diskova i nastupati na brojnim koncertima, među kojima i u slovenačkom gradu Piranu, povodom proslave 320. godišnjice rođenja kompozitora Đuzepea Tartinija.

"Sviraću Tartinijeva dela, na njegovoj violini 'amati' staroj više od 300 godina, koja je danas vlasništvo opštine Piran i čuva se u kući u kojoj je Tartini rođen. Biće snimljen i kompakt disk sa tom muzikom koji treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da bude objavljen u maju", rekao je Milenković.

On je dodao da će u prvoj polovini godine biti objavljeni muzički diskovi na kojima svira Bramsov koncert sa Orkestrom Radio-televizije Slovenije, kamernom muzikom Vitorija Đaninija, kao i delom Johanesa Bramsa u verziji za klavirski trio u aranžmanu Teodora Kiršnera.

Milenković je kazao da će veliki deo godine posvetiti i radu sa studentima u Americi, kao i na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu gde je dobio zvanje gostujućeg predavača.

"Mislim da ću u Beogradu biti često. Naravno, to neću uvek reklamirati, jer kada je gust kalendar onda je bitno kada sam tu da imam mir, da vidim sve studente, da bi mogli u miru da radimo", rekao je Milenković.

On očekuje da će studentima beogradskog FMU uspeti da organizuje predavanja i radionice dva do tri puta u semestru, a kako je dodao, zbog njegovih neujednačenih obaveza tokom godine, program gostujućeg predavača je fleksibilan i ostavljen je prostor za "improvizaciju" u rasporedu.

Upitan da li će se fokusirati na mlade talente, Milenković je rekao da nema unapred određenu "misiju" u radu sa studentima FMU koji su, kako je rekao, ozbiljni i imaju mnogo volje da uče.

"Sve zavisi od studenta. Talenta ima mnogo, ali je veoma bitno okruženje i rad. Nisam došao da otkrivam talente, znao sam da ovde postoje mnogi talentovani mladi ljudi i muzičari i moja želja je da im pomognem što više. Ostalo je na njima. Svako u suštini ima jedan deo koji mora da uradi, i profesor, ali i student", rekao je Milenković.

Slavni violinista dodao je da je zahvalan profesorima koji sada rade sa studentima, jer je prema njegovoj oceni veoma mnogo dobro urađenog posla koji ne treba zaboraviti. "Ne bih tome oduzimao važnosti, jer je u suštini lako doći na nekoliko dana i nekog učiti jedan, dva ili tri časa, ali pratiti nekoga godinu, dve, tri to je mnogo teže i iziskuje strpljenje i znanje, ne samo u pedagoškom nego i na ljudskom planu", kazao je Milenković.

Komentarišući decembarske nastupe u Italiji sa Beogradskom filharmonijom i na Kolarcu sa Gudačima svetog Đorđa, on je rekao da su ti orkestri dva različita sveta po zvuku i repertoaru, ali da su koncerti sa tim ansamblima veliki doživljaj, jer se svi veoma dobro poznaju.

"Muzika jeste univerzalni jezik, ali je potrebno da se govori na sličan način i onda je već urađeno pola posla. Sve drugo je u suštini kreativnost, nadogradnja i čisto uživanje", rekao je Milenković.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.