Stampedo zbog Klunija i Pita

Izvor: Politika, 28.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stampedo zbog Klunija i Pita

Poznati glumci glavni su junaci novog filma braće Koen „Posle čitanja spaliti”, kojim je i započela (van konkurencije) dvanaestodnevna filmska fešta

Svečano otvaranje 65. venecijanskog festivala dovelo je na Lido trenutno najpopularnije holivudske zvezde – Džordža Klunija i Breda Pita, naravno i stampedo fotoreportera koji ih je u stopu pratio.

Kluni i Pit su sa Džonom Malkovičem i Tildom Svinton glavni junaci novog filma braće Koen „Posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čitanja spaliti”, kojim je i započela (van konkurencije) dvanaestodnevna filmska fešta čiji sjaj preti da pomuti najavljeni štrajk venecijanskih taksista i gondolijera.

U godini u kojoj im je uručen Oskar za film „Nema zemlje za starce”, Koenovi se pojavljuju sa novom crnom kriminalističkom komedijom. Film pripoveda o dvojici ljudi koji slučajno nailaze na memoare penzionisanog agenta CIA i pokušavaju da ih dobro unovče. U prvim objavljenim kritikama kaže se da je reč o izuzetno inteligentnom filmskom miksu špijunske priče, drame o prijateljstvu i razdragane satire, dakle o ostvarenju koje ima veliki potencijal da puni bioskopske auditorijume širom sveta.

Iako se Kluni i Pit uvek rado odazivaju pozivima venecijanskih direktora (i jedan i drugi su višestruki venecijanski laureati) i sa radošću uvek prihvataju da budu i deo ukrasnog festivalskog glamura, na održanoj konferenciji za novinare ovog puta su pokazali i dozu nestrpljenja, čak i ljutnje. Za ovakvo ponašanje u javnosti nisu krivi glumci već italijanski novinari koji prate film, a koji već godinama unazad koriste svaku priliku da filmske zvezde isključivo pitaju za privatni život, ljubavne veze i skandale. Filmsko pregalaštvo i umetnička dostignuća sve su ređa tema italijanskih novina i časopisa, o čemu je već u više navrata bilo reči na debatama organizovanim u vreme festivala.

Iako je festivalska publika pomalo razočarana što je selektor Marko Miler odabrao filmove u kojima nema mnogo holivudskih zvezda, već se čuju glasine da se glavni aplauzi čuvaju za dolazak oskarovki Šarliz Teron i Kim Bejsinger. Obe glumice igraju u „Livadi u plamenu”, rediteljskom prvencu slavnog meksičkog pisca i scenariste Giljerma Arijage („21 gram”, „Babel”..), u drami koja istražuje tajnu povezanost nekoliko likova u različitim mestima i vremenu...

D. Lakić

[objavljeno: 29/08/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.