Šta je to u porodičnoj riznici, a moglo bi da bude muzej

Izvor: RTS, 21.Sep.2018, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je to u porodičnoj riznici, a moglo bi da bude muzej

Porodični album je prerastao u "Porodični muzej", u novu knjigu Dragana Lakićevića koja opisuje šta je to u porodičnoj riznici, što bi moglo biti muzej, duhovni i realni.
"Porodični muzej" je autorov muzej koji se tiče, kako njega samog, tako i šire porodice - odnosno naroda.

"A šira porodica jeste narod. Ne samo morački, već ukupno i srpski narod. I duhovnost toga naroda je i moja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << duhovnost, u elementima u kojima se ona začela, onda kada smo prvi put čitali važne knjige i sretali prvi put važne ljude sa posebnim sudbinama koje nisu opšte. Oni čitaoci koji budu prepoznali u svom pamćenju i u svojoj duši takve muzejske eksponete i u porterima ljudi i u sudbinama ljudi, oni su kojima sam namenio ove poeme", ističe Dragan Lakićević.
Objašnjava zašto ga ima više u poeziji nego u prozi.
"Možda sam ja malo više pesnik nego prozaist. Ove su poeme kao priče mogle da budu proza, ali njihov emotivni kapacitet njih je izlomio u stihove i one su postale poeme. Zato što je u njima osećanja, emocija, unutrašnjeg života bilo onoliko da poezija pretegne u odnosnu na prozu", kaže Lakićević.
U "Porodičnom muzeju" ima dosta arhaičnih reči poput reči kazivar.
"To je isto deo muzeja. U muzeju su arhaične stvari, pa i arhaične reči, arhaični predmeti po kojima se neke reči zovu. Za te predmete već niko ne zna. Zna samo etnografija, ali ih ja ovde nekako beležim, približavam savremenom čitaocu i oživljavam na taj način", napominje Lakićević.
Čitaocu tako preostaje da vidi koliko se njegov porodični muzej podudara sa autorovim.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.