Sržan Đile Marković: „Belgrade 2099

Izvor: Arte, 06.Nov.2019, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sržan Đile Marković: „Belgrade 2099

U Galeriji `73 će u četvrtak 7. novembra 2019. g, sa početkom u 19:00 časova, biti svečano otvorena samostalna izložba slika Srđana Đileta Markovića, pod nazivom „Belgrade 2099“. Izložba će trajati do 19. novembra 2019.

Postavku čini petnaestak radova velikih formata iz privatnih kolekcija, u različitim tehnikama. Prema rečima Andreja Mirčeva, autora teksta za katalog izložbe, slikarstvo Srđana Đileta Markovića uglavnom je dovođeno u relaciju sa američkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << andergraund stripom, čiji razvitak koincidira sa jačanjem kontrakulture i hippi pokreta krajem 60 - tih godina. „Iako je uticaj tog fenomena nesumnjiv i  ogleda se, pre svega, u karakterističnoj figuraciji, te načinu na koji gradi kompoziciju i siže na svojim platnima, kao drugu ishodišnu tačku Điletove likovnog ideologema treba spomenuti svesni dijalog sa tradicijom Nove objektivnosti (Neue Sachlichkeit) tj. umetnicima kao što su Georg Gros, Oto Diks ili Georg Šolc.“

Srđan Đile Marković,  osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu. Najpre je pohađao kurs crtanja u Šumatovačkoj 1983; iste godine upisuje slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na kome diplomira 1988. u klasi prof. Milice Stevanović, kod koje i magistrira 1991. Prvi put izlaže 1984. na Oktobarskom salonu u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, a samostalno 1987. u Galeriji SKC. U Muzeju savremene umetnosti 2005. godine učestvuje na izložbi „O normalnosti“, a 2008. na Likovnoj jeseni u Somboru. Od 1984. objavljivao tekstove u listovima „NON“, „Student“, „Likovni život“ i „Glas javnosti“ u kome se 1999. zapošljava kao likovni kritičar (do 2008). Pisao predgovore za izložbene kataloge. Studijski boravak u Los Anđelesu 1992. kada učestvuje na kolektivnoj izložbi u Gallery Ninna Frost. Od 1978. godine svirao je u brojnim beogradskim new wawe bendovima: Nule, UKT, Bombarderi, Disciplina kičme, Plaćenici, Kazimirov kazneni korpus, DDT, Supernaut sa kojom je 1993. snimio kasetu „Budućnost sada“. Sa Sonjom Savić osnova multimedijalnu trupu S. S. Supernaut koja je snimila tri filma: „Ubistvo na ivici grada“, „Superstvarnost“ i „Play“. Sa slikarem Miomirom Grujićem Flekom nastupa na BITEF-u 1995. Bio je saradnik Radija B92 kao autor i voditelj emisije „Radio mitomanija“ 1993-1994.

Srđan Đile Marković spada u red vodećih multumedijalnih umetnika koji su načinili fizionomiju stavralačke scene tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka izvan oficijelnih institucionalnih i društvenih krugova. Pripadnik je novotalasnog pokreta u slikarstvu, muzici, filmu i drugim umetnostima i umetničkim rodovima koji su bili prihvaćeni od pripadnika njegove generacije i koji su stekli, posebno u muzici, brojne sledbenike i poštovaoce. Poreklom (sin oca slikara, profesora univerziteta i majke koja je takođe bila poznata slikarka), obrazovanjem, znatiželjom i spremnošću da se okrene od akademskog stvaralaštva i upusti u neizvesno eksperimentisanje sa formama i medijima, u slučaju Đileta Markovića pokazala se kao izrazito uspešna kombinacija koja ga je dovela na sam vrh umetnika svoje generacije koja je nadalje utirala mukotrpne puteve novog, oslobađajućeg shvatanja mesta i svrhe umetnosti na aktuelnoj kulturnoj mapi. Izlagao na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama.

Nastavak na Arte...






Povezane vesti

Srđan Đile Marković: Belgrade 2099

Izvor: Arte, 06.Nov.2019

U Galeriji `73 će u četvrtak 7. novembra 2019. g, sa početkom u 19. časova, biti svečano otvorena samostalna izložba slika Srđana Đileta Markovića, pod nazivom „Belgrade 2099“. Izložba će trajati do 19. novembra 2019...Postavku čini petnaestak radova velikih formata iz privatnih kolekcija,...

Nastavak na Arte...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.