Srpsku izložbu u Akvileji videlo više od 10.000 posetilaca

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Maj.2018, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsku izložbu u Akvileji videlo više od 10.000 posetilaca

Impozantna cifra!

Izložbu “Blago i carevi - Raskoš rimske Srbije” u Palati Meizlik u Akvileji (Italija), na kojoj je predstavljen 61 eksponat iz Srbije, od 10. marta videlo je više od 10.000 posetilaca, a direktor Fondacije Akvileja Kristijano Tiusi ističe da su oni fascinirani predmetima iz srpskih muzeja i iznenađeni kada uvide koliki je značaj teritrorija današnje Srbije imala za Rimsko carstvo.

BUDE MI MALO LAKŠE: Jelisaveta Orašanin NIKADA neće ZABORAVITI šta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << joj je rekao Glogovac

U neposrednoj blizini bazilike iz 4. veka, koja je podignuta među prvim hršćanskim objetima te vrste, sa najvećim podnim mozaikom u čitavom zapadnom hrišćanskom svetu, izloženi su arheološki artefakti iz srpskih muzeja.

Iako je, kako ističe predsednik Fondacije Akvileja Antonio Zanardi Landi, postavljena “van sezone”, izložba je privukla veliki broj turista, novinara i škola koje organizovano dolaze, a koji imaju priliku da se uvere, kako ističe, koliko je značajnu ulogu u Rimskom carstvu imala terotirija današnje Srbije, ne samo u vojnom i političkom smislu, već i u umetnosti i religiji.

"Važno je za Evropu da se seti da je Konstantin Veliki, koji je ostavio izuzetno značajan trag u našoj civilizaciji, rođen u Nišu, te da Srbija nije bila na periferiji rimskog sveta, već jedan od najvažnijih centara", naglasio je Landi u izjavi Tanjugu.

Direktor Fondacije Akvileja Kristijano Tiusi je tokom obilaska izložbe u razgovoru sa novinarima iz Srbije istakao da Italijani ne znaju mnogo o ulozi koju je teritorija današnje Srbije imala u vreme Rimskog carstva te bivaju fascinirani kada pogledaju predmete koji svedoče o tome.

“Mnogi kažu da bi voleli da posete Srbiju, a dodatni uvid stiču zahvaljujući filmu koji se projektuje u okviru izložbe sa snimcima sa arheoloških lokaliteta Sirmium, Mediana, Feliks Romulijana i artefaktima tamo pronađenim, zbog čega se dugo i zadržavaju tu”, rekao je on.

Posetioci već na ulazu bivaju iznenađeni multimedijalnom instalacijom kojom su želeli da dočaraju atmosferu na reci Dunav sa prikazom vode iz koje izranjaju artefakti, pokazujući tako najvažniju evropsku reku kao izvor života, umetnosti i kulture.

Drugi segment izložbe posvećen je Trajanovom mostu i tu je izložen gipsani reljef sa Trajanovog stuba iz Muzeja rimske civilizacije u Rimu, kao i 3D rekonstrukcija Trajanovog mosta koji je u vreme Rimskog carstva spajao Gornju Meziju i Dakiju (današnju Srbiju i Rumuniju).

"Most nije samo važan element u političkim odnosima i osvajanjima. On povezuje države i regije i želeli smo to da istaknemo, da ukažemo na zajedničke korene koje imamo i koji potiču iz perioda Rimskog carstva", objasnio je Tiusi.

Na spratu je izložen srebrni nakit iz Tekije, portreti rimskih vladara iz trećeg veka - careva Albina, Makrina i Kara, ali i portreti od porfira iz vremena Tetrarhije, kao što je portret Galerija iz Romulijane - Gamzigrada ili portret Konstancija Drugog iz Sirmijuma.

Veliku pažnju posetilaca privlači bronzana vojna diploma iz Donjeg Milanovca na kojoj je datum 28. april 75. godine i koja predstavlja zanimljiv i istorijski vrlo važan dokument, a njome su vojnici dobijali status građanina.

Reč je, kako kaže Tiusi, o vrlo retkom artefaktu, imajući u vidu da je pronađeno svega 500 diploma, od toga dve na teritoriji današnje Srbije.

Posetioci su, prema njegovim rečima, najviše impresionirani bogato dekorisanim pozlaćenim vojnim šlemovima sa početka četvrtog veka, iz Berkasova i Jarka, pronađenim u blizini carskog Sirmijuma iz vremena bitaka koje su radi prevlasti vodili Konstantin Veliki i Licinije, zatim Beogradskom kamejom izvedenom u višeslojnom sardoniksu u slavu pobede Konstantina Velikog nad varvarima i Konstantinovim portetom.

To su ujedno i najvredniji eksponati (pet ukupno) osigurani na 15 miliona evra, dok je cela izložba osigurana na 50 miliona evra.

"Ova izložba dokazuje značaj koji je teritorija današnje Srbije imala za Rimsko carstvo kao mesto rođenja 17-18 rimskih imperatora i poprište vrlo značajnih bitaka. Ipak posetioci ne znaju da je Srbija bila vrlo važan deo Rimskog carstva posebno u njegovom kasnom periodu i zbog toga su fascinirani predmetima pa ne čudi što mnogi posle obilaska, požele da posete Srbiju", naglasio je Tiusi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.