Filmovi iz Srbije u Varšavi

Izvor: B92, 10.Okt.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmovi iz Srbije u Varšavi

U Varšavi večeras počinje 24. Međunarodni filmski festival, uz osetno prisustvo kinematografija s prostora bivše Jugoslavije, pre svega iz Srbije, koju u glavnoj takmičarskoj selekciji predstavljaju dva filma.

U selekciji "Varšavski konkurs" za gran pri i 5.000 evra, kao i za specijalnu nagradu poljskih filmadžija takmiči se 14 filmova, među kojima su i dva iz Srbije - "Četvrti čovek" Dejana Zečevića i "Ljubav i drugi zločini" Stefana Arsenijevića.

U takmičarskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << selekciji debitantskih filmova i filmova mladih reditelja u konkurenciji za nagrade je bosansko-hercegovački film "Snijeg" rediteljke Aide Begić.

U specijalnoj takmičarskoj selekciji nazvanoj "Slobodni duh" među 16, prema oceni selektora, novatorskih, buntovničkih nezavisnih filmova, odabran je film "Čarlston za Ognjenku" Uroša Stojanovića.

Sva tri reditelja iz Srbije u Varšavi kao goste festivala očekuju susreti s publikom.

Filmski festival u Varšavi jedan je od dva filmska festivala u Poljskoj na kojima svoju nagradu dodeljuje međunarodno udruženje filmske kritike FIPRESCI.

Budući da Varšava želi da promoviše kinematografije Srednje i Istočne Evrope za koje ceni da na svetskim festivalima imaju pomalo "maćehinski" tretman, filmski kritičari svoju nagradu dodeliće nekom od debitanata s tog prostora. Više od 150 igranih i dokumentarnih filmova, uz 90 kratkometražnih, iz 55 zemalja, razvrstano je ove godine u pet selekcija. Program festivala obuhvata i dve netakmičarske selekcije - "Majstorski dodiri" u kojoj se prikazuju novi filmovi priznatih autora i "Otkrića" posvećena autorskim vizijama savremenog sveta.

Veliko interesovanje publike za festival i ove godine vlada kako među žiteljima Varšave, tako i među ljubiteljima filma iz raznih krajeva Poljske koji, prema rečima direktora festivala Stefana Laudina, već tradicionalno uzimaju godišnji odmor i dolaze u Varšavu za vreme te manifestacije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpski filmovi na festivalu u Varšavi

Izvor: RTS, 10.Okt.2008

U Varšavi večeras počinje 24. Međunarodni filmski festival, uz osetno prisustvo kinematografije s prostora bivše Jugoslavije, pre svega iz Srbije koju u glavnoj takmičarskoj selekciji predstavljaju dva filma. .Srpski filmovi " Četvrti čovek" Dejana...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.