Srpska Crnja: Žiri saopštio imena autora čija su dela ušla u uži izbor za nagradu Đura Jakšić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2024, 11:18

Srpska Crnja: Žiri saopštio imena autora čija su dela ušla u uži izbor za nagradu "Đura Jakšić"

U uži izbor za ovogodišnju, trideset i osmu po redu prestižnu nagradu "Đura Jakšić", koja se dodeljuje pod patronatom istoimene Narodne biblioteke u Srpskoj Crnji, stručni žiri uvrstio je jedanaest zbiriki poezije.

U svome obrazloženju, žiri napominje:

"Pomno razmotrivši svih stotinu osamnaest na konkurs pristiglih knjiga, uz duboko poštovanje varijeteta pesničkog nadahnuća koje se manifestovalo u delima, kako etabliranih, tako i manje poznatih pesnikinja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i pesnika, žiri u sastavu Marija Šimoković, Dragan Jovanović Danilov i Srđan Orsić, posle više elektronskih sednica došao je do zaključka da je jedino pravedno istaći sve naslove oko čijeg su se nespornog kvaliteta usaglasili.

U nameri da zaokružena ostvarenja domaće pesničke produkcije dodatno promovišemo i široj čitalačkoj publici skrenemo pažnju i na izdanja u medijima manje zastupljenih izdavača, koja su im možda promakla, a koja imaju neupitnu vrednost, imajući na umu raznovrsnost, kako stvaralačkih poetika, tako i estetskih načela za vrednovanje istih, kao najbolje knjige poezije objavljene na srpskom jeziku između prošlogodišnjih i ovogodišnjih 'Đurinih dana', izdvojili smo sledeća dela:

Dejan Aleksić, "Odavde se vidi" (Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad);

Jelena Marićević Balać, "Arsenal" (Sumatra izdavaštvo, Šabac);

Gordana Đilas, "Hvatanje mesečine" (Narodna biblitoteka "Žarko Zrenjanin", Zrenjanin)

Nina Živančević, "Jedini izvor svetlosti" (Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad);

Slobodan Zubanović, "Vidi Vidi" (Arhipelag, Beograd);

Slobodan Jović, "U kostreti" (Čigoja, Beograd);

Vladimir Kopicl, "Zavijanje za oligarhom" (Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad);

Dragan Lakićević, "Plačem u tami" (Partenon, Beograd);

Radomir D. Mitrić, "Kino Mediteran" (Sumatra izdavaštvo, Šabac);

Vlasta Mladenović, "Balkanski splet, prozaide" (Presing, Mladenovac; Kulturistok, Negotin);

Đorđo Sladoje, "Dimni znaci" (Štampar Makarije, Beograd; Narodna biblitoteka "Žarko Zrenjanin", Zrenjanin)".

O ovogodišnjem laureatu, kome će nagrada u vidu diplome i novčanog iznosa biti uručena na ceremoniji svečanog otvaranja "Đurinih dana - Liparskih večeri" u Srpskoj Crnji 7. juna žiri će saopštiti odluku najkasnije do 3. juna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nagrada „Đura Jakšić”: Ovo su dela koja su ušla u uži izbor

Izvor: Danas, 27.Maj.2024

U uži izbor za ovogodišnju, trideset i osmu po redu prestižnu nagradu „Đura Jakšić”, koja se dodeljuje pod patronatom istoimene Narodne biblioteke u Srpskoj Crnji, stručni žiri uvrstio je jedanaest zbiriki poezije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.