Sredstva dodeljena i crkvama i školama

Izvor: Danas, 25.Apr.2016, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sredstva dodeljena i crkvama i školama

Beograd - Gradska vlast je objavila rezultate Konkursa za izbor projekata u kulturi koji će se finansirati u 2016. ali ne i kriterijume prema kojima su imenovanima dodeljena sredstava. Nisu navedeni ni iznosi sredstava raspoređeni po projektima, ni ko su članovi komisije koji su o tome donosili odluke.

NJihova imena pojavila su se na sajtu Grada tek u četvrtak prošle sedmice ali bez biografija, primetio je Radomir Lazović, predsednik Upravnog odbora Asocijacije Nezavisne kulturne >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << scene Srbije (NKSS). Celu konkursnu proceduru prati niz nepravilnosti, ocenila je NKSS i tim povodom u petak prošle sedmice, u Medija centru, organizovala konferenciju za novinare. Na njoj se neočekivano pojavio Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu, ali mu Radomir Lazović nije dozvolio da govori. Tek pošto se konferencija NKSS završila novinari su Vukosavljeviću postavljali pitanja očito inspirisani svim onim što su prethodno čuli od predstavnika NKSS.

Pre svega, bile su to kritike na račun netransparentnosti celokupne konkursne procedure i nepravilnosti koje su u tom procesu napravljene.

"Radi se o jasnoj povredi Odluke o načinu merilima i kriterijumima za izbor projekata u kulturi koji su finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Grada Beograda u smislu dodele sredstava institucijama koje nemaju prava učešća na konkursu", kazao je Lazović uputivši novinare na tačku sedam ovog dokumenta. Ovde, između ostalog, stoji da pravo podnošenja prijave na konkurs imaju ustanove kulture čiji osnivač nije grad Beograd.

"U najmanje dva slučaja je to prekršeno. Kod preduzeća Sava centar i javnog preduzeća Gradska tvrđava. Takođe nije jasno kako su se među podržanim našle gradske opštine Rakovica i Zvezdara. Nije proceduralni prekršaj ali jeste za razmišljanje to što veliki broj državnih institucija na ovom konkursu dobija sredstva", napomenuo je Lazović, dodavši da su među njima fakulteti, osnovne škole i tri različite crkve.

Milica Pekić je istakla da način na koji su objavljeni rezultati konkursa daje privid transparentnosti i ne pruža elementarne podatke na osnovu kojih bi se pratio rad javne uprave. "Trend je u poslednje dve-tri godine da su objavljeni rezultati konkursa neuredni, nerazvrstani po oblastima, bez datih iznosa. Te informacije moraju biti apsolutno javno dostupne da bismo mogli da ih analiziramo i da bismo znali koliko je grad izdvojio sredstava za ovaj budžetski konkurs i kako je ta sredstva distribuirao po pojedinačnim projektima", istakla je Pekićeva. Ona je prokomentarisala i to što su imena članova komisije, tek naknadno postavljena na sajt grada i to bez biografija o kojima, valjda, kako se zapitala, treba da se informišemo preko Gugl pretraživača.

Darka Radosavljević je otvorila problem nezakonitog produžavanja v. d. statusa direktora gradskih ustanova kulture i članova njihovih upravnih odbora. "Za ovo je odgovoran Gradski sekretarijat jer namerno održava stanje privremenosti", kazala je Radosavljevićeva ukazavši na posledice takve prakse.

"U nekoliko gradskih institucija, na nekoliko odgovornih mesta zadržavaju se, slobodnim tumačenjem zakona, vršioci dužnosti direktora a imamo i ozbiljan fenomen članova vršioca dužnosti upravnih odbora, pa čak i njihovih predsednika. Time se postiže atmosfera nesigurnosti, nedovoljne snage da se donesu finalne odluke, a, čini mi se, i straha kod ljudi angažovanih na tim pozicijama da nešto konkretno urade jer se plaše da će biti smenjeni", rekla je Radosavljevićeva.

Irena Ristić je podsetila na projekat Pažljivo posmatranje pokrenut 2013, u sklopu koga su analizirani ugovori i pravna regulativa koji se odnose na konkursnu proceduru za finansiranje projekata u oblasti kulture na nivou grada Beograda. Tada je uočen veliki broj nepravilnosti, a osnovni problem je u ugovorima koje umetnici i organizacije nakon konkursa potpisuju sa Sekretarijatom za kulturu budući da u njima ne postoje nikakvi vremenski rokovi koji obavezuju Grad da uplati dodeljena sredstva imenovanima. Ristićeva je skrenula pažnju da su primedbe koje se tiču ovog kao i drugih problema, te predlozi za unapređenje konkursne procedure dostavljeni Sekretarijatu za kulturu grada u januaru 2014, što bio i prvi mesec mandata Vladana Vukosavljevića ali da je od nadležnih izostao odgovor.

Gradski sekretar je kazao novinarima da je većina optužbi koje NKSS tog dana iznela na račun netransparentnosti konkursne procedure neosnovana i proizvoljna. Povodom nepotpunih rezultata Vukosavljević je kazao da je reč o "prvom poluvremenu" konkursne procedure, jer će tek na osnovu zaključka gradonačelnika biti poznate sume za odobrene za projekte koje su predložile komisije.

"Ovo je prvi deo okončanja konkursa", rekao je Vukosavljević, dodajući da se predlozi komisija najčešće i poklapaju sa zaključkom gradonačelnika koji će, kako je najavio, biti donet "za najdalje mesec dana". Na račun primedbi o netransparentnosti procedure Vukosavljević je prokomentarisao da je "dobro zapaženo da su objavljena imena članova komisija", dodajući da je princip da se ne objavljuju ranije "zbog mogućih pritisaka, zloupotreba i, jednostavno, mira".

Što se tiče zamerke da imena članova komisija nisu praćena biografijama, rekao je da su one dostupne na zahtev i da nisu tajna. Povodom dodeljivanja sredstava javnim preduzećima čiji je grad osnivač, Vukosavljević je naveo da to nije kršenje Odluke o načinu, kriterijumima i merilima za izbor projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Grada Beograda, jer je "ono što nije zabranjeno - dozvoljeno", a na pitanje zašto od 2014. godine, kada je i preuzeo funkciju, nije reagovao na inicijative predstavnika NKSS za unapređenje konkursne procedure, odgovorio je: "Nije dovoljna nečija inicijativa da bi se nešto promenilo". Kako je ovo izazvalo smeh novinara i ostalih okupljenih, Vukosavljević je rekao:

"Ne znam šta je smešno. Postoje brojne inicijative da se konkursi i druge stvari menjaju na određeni način. Neke inicijative su suprotne svojim težnjama, one su kontraindikovane - nisu sve inicijative jedinstvene, nije svaka inicijativa preduslov da se nešto promeni. Mora da bude ocenjena kao ispravna i korisna da bi se pristupilo promeni - to je principijelno pitanje", zaključio je Vladan Vukosavljević.

Ocena je tačna

Povodom v. d. statusa u ustanovama kulture, Vukosavljević je potvrdio da je to problem i najavio da će biti ispitane sve okolnosti.

"To je pitanje u nadležnosti upravnih odbora", kazao je on, dodavši du su od njih već traženi izveštaji o razlozima neraspisivanja konkursa.

"Slažem se sa tim da su v. d. stanja i Zakonom predviđena kao privremena i da ne mogu da služe kao princip i kao presedan za poslovanje. Takva ocena je tačna. Ispitaćemo okolnosti i eventualne propuste u radu UO", obećao je gradski sekretar.

Magacin pod pritiskom

Radomir Lazović podsetio je da se prostor Magacina koji je 2007. godine ustupljen nezavisnim kulturnim asocijacijama ponovo našao na meti interesa Grada koji sada odatle želi da izbaci organizacije koje prave po tri programa dnevno. "Pod pritiskom smo da napustimo prostor ali to ne dolazi u obzir", izričit je Lazović. Vukosavljević je odgovorio da je od Doma omladine Beograda tražio da se izjasni u vezi sa ovim pitanjem i dobio informaciju da će javni konkurs za Magacin biti raspisan.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.