Srbija domaćin Svetske konferencije pozorišta za decu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2020, 16:21

Srbija domaćin Svetske konferencije pozorišta za decu

Na Godišnjoj skupštini Svetske mreže pozorišta za decu i mlade ASITEŽ, održanoj putem interneta zbog pandemije Kovid-19, Srbija je skoro jednoglasno izglasana za domaćina najvećeg svetskog godišnjeg događaja u oblasti pozorišta za decu i mlade 2023. godine.

Tim ASITEŽ Srbije, pod vođstvom predsednice organizacije - glumice i dramskog pedagoga Diane Kržanić Tepavac, tokom prethodnih meseci pripremao je kandidaturu Srbije.

Pripremana je uz podršku Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kulture i informisanja, Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO pri Ministarstvu spoljnih poslova, i mnogih drugih relevantnih institucija, organizacija i pojedinca.

Godišnja skupština Svetske mreže pozorišta za decu i mlade ASITEŽ, koja je trebalo da se održi u maju u Tokiju, usled pandemije korona virusom održana je putem interneta.

Srbija je tom prilikom gotovo jednoglasno izabrana za domaćina najvećeg svetskog godišnjeg događaja u oblasti pozorišta za decu i mlade ASITEŽ Artistic Gathering (AAG) 2023. godine, nakon Japana (2021) i Švedske (2022).

Za kandidaturu Srbije potvrdno je glasalo čak 97 posto kolega iz globalne mreže, odnosno 147 od 151 glasova ukupno.

Za sada se održavanje događaja planira za 21 - 26. maj 2023. godine u Beogradu i manjim delom u Novom Sadu.

Za dan otvaranja Svetske konferencije izabran je Svetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj koji obeležava UNESCO.

"Uspeh naše kandidature i organizacija najznačajnijeg godišnjeg događaja svetske asocijacije u našoj zemlji, osim izvanredne prilike da se naša profesionalna izvođačka scena za mlade okupi i u punom svetlu predstavi međunarodnoj zajednici, ujedno je priznanje našim brižljivo planiranim programa kojima smo tokom protekle decenije uspevali da otvaramo prostor za promociju i afirmaciju naših umetnika i pozorišta u svetu, i naročito podsticali i negovali brojne mlade profesionalce koji danas predstavljaju novu pokretačku snagu i koji će biti aktivno uključeni u programe ovog kongresa”, kazala je Tepavac. Ovu uspešnu kandidaturu Srbije je sa Izvršnim odborom ASITEŽ-a Srbije pripremila producentkinja i menadžerka u kulturi, doktorantkinja Fakulteta dramskih umetnosti Tatjana Nikolić, koja će biti jedna od vodećih organizatorki Konferencije 2023. godine, zajedno sa Anđelkom Janković, marketing menadžerkom BITEF festivala i direktorkom agencije za marketing u kulturi Kulturifik.

AAG je najveći i najznačajniji skup umetnika, istraživača, producenata i selektora u oblasti izvođačkih umetnosti za dečju i mladu publiku.

Održava se svake godine između trijenalnih svetskih kongresa u različitim delovima sveta.

Prvi put u istoriji organizacije od njenog osnivanja 1965. godine Beograd kao domaćin ovako važnog događaja okupiće skoro pet stotina delegata tokom šestodnevnog programa koji će se sastojati od predstava iz zemlje i inostranstva, diskusija i radionica, dve naučne konferencije, rezidencije za mlade umetnike i brojnih drugih sadržaja.

Tokom konferencije u Srbiji će boraviti i celokupni Upravni odbor svetske mreže ASITEŽ koji će imati priliku da se upozna sa domaćom scenom i bolje upozna pozorišta za decu i mlade u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.