Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Spremna sam za tebe“

Arte galerija

Beogradska publika od pre neki dan u Arte galeriji (Svetogorska 29) ima priliku da vidi radove mlade, perspektivne umetnice Ivane Ivković koja upravo odlazi u Beč kao stipendista prestižne austrijske fondacije „Kultur kontakt", čiji su prethodni dobitnici bili Uroš Đurić, Darija Kačić i Dejan Kaluđerović.

Radovi Ivane Ivković predstavljeni na LCD ekranima, u formi slajd šoa fotografija i crteža, nastajali nezavisno jedni od drugih, za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovu priliku spojeni su kako bi pomogli u međusobnom tumačenju i prepoznavanju. Ideju da poveže crtež i fotografiju Ivana je prvi put realizovala na ovoj izložbi podstaknuta galerijskim prostorom, čime su oni postali zasebna celina, kao da su realizovani za jedan rad u kome dominira centralni crtež pod nazivom „I am ready for you" po kome je naslovljena cela izložba. U celini Ivanini figuralni motivi navode da se ona, zapravo, bavi, tj. da će se u budućnosti baviti muško-ženskim odnosom.

Tema odnosa žene i muškarca stara je skoro koliko i umetnost i budući nikad prevaziđena, svrstava se u tzv. nedokučive, večne i svima zanimljive - nema umetnika u istoriji umetnosti koji se njome kad tad nije bavio.

Iako mlada, na početku karijere, Ivana je sebi odmah zadala cilj i to nedokučiv. I to je dobro. Samo tako se može napredovati i samo tako se mogu savladavati prepreke koje život, a posebno karijera postavljaju. Da je na dobrom putu svedoče i dve ugledne nagrade koje je osvojila još kao studentkinja, „Talent" i „Rista i Beta Vukanović", od kojih je potonja, koja se uvek dodeljuje za slikarstvo, Ivani Ivković, kao presedan, uručena za crtež.

Milena.Marjanović@gmail.com

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.