Sprečiti zatrpavanje ranohrišćanske bazilike

Izvor: Akter, 02.Jul.2015, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečiti zatrpavanje ranohrišćanske bazilike

Srpsko arheološko društvo pozvalo je danas predsednika i premijera Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja i skupštinski odbor za kulturu da spreče zatrpavanje ranohrišćanske bazilike kod sela Kladenčište, opština Bela Palanka.

U saopštenju Srpsko arheološko društvo kritikovalo je odluku Republičkog zavoda za zaštitiu spomenika kulture koji je dozvolio zatrpavanje bazilike i prelazak kolovoza autoputa ka Bugarskoj preko tog lokaliteta.

"Odluka centralne institucije >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << zaštite kulturnih dobara u Srbiji u potpunoj je suprotnosti sa osnovnim civilizacijskim tekovinama i ciljevima postojanja Zavoda", navodi se u saopštenju.

Prema oceni Srpskog arehološkog društa, kulturno blago Srbije ne treba zatrpavati i skrivati od očiju javnosti, a cena izmeštanja autoputa ili bazilike mala je u odnosu na dugoročnu koristi od turističke posete.

Podseća se da su u blizini te bazilike rimski lokaliteti Medijana i Caričini grad, ostaci episkopskog sedišta u Stobima i ranohrišćanskih spomenika u Solunu.

Od odnosa države prema kulturnom nasleđu umnogome zavisi međunarodni ugled zemlje, a spomenici kulture svedoče da Srbija nije bila pusto polje u dalekoj prošlosti, pa ne bi trebalo da bude ni sada kada se zaštita baština nameće kao jedan od civilizacijskih prioriteta, piše u saopštenju0.

Otkriće ranohrišćanske bazilike u blizini trase rimskog puta koji je spajao istočni i zapadni deo Rimskog carstva, nedaleko od antičke Remezijane (današnje Bele Palanke), rodnog mesta Svetog Nikite Remezijanskog, svedoči o samim počecima hrišćanske civilizacije na Balkanu.

Zajedno sa ostacima iz Medijane, starohrišćanskim grobnicama u Nišu i Caričinim gradom ovaj spomenik bi morao da bude zaštićen i na adekvatan način prezentiran svim zainteresovanim posetiocima, ističe se u saopštenju.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.