Spomen-ploča Paji Jovanoviću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2009, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomen-ploča Paji Jovanoviću

BEOGRAD - Ministar kulture Nebojša Bradić danas je svečano otkrio spomen ploču posvećenu slikaru Paji Jovanoviću na kući u Birčaninovoj ulici, u kojoj je taj veliki umetnik živeo i stvarao.

On je kazao da su tragovi njegovog dela i stvaralaštva prisutni u našoj kulturi i da je odavanje pošte na ovaj način, samo jedan deo obeležavanja 150-godišnjice od rođenja tog velikog umetnika.

Obnovljen Muzej Paje Jovanovića

On je istakao da je Jovanovićevo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << delo "rasuto" po svetu, ali da je ovo prilika da taj rad "saberemo", makar kroz monografiju o tom umetniku koja će obuhvatiti veliki broj njegovog dela.

Direktorka Muzeja grada Beograda Danica Jovović- Prodanović podsetila je da je ovo drugi u nizu događaja kojim se obeležava proslava ovog značajnog jubileja kome je prethodila izložba u Narodnom muzeju u Vršcu "Slike Balkana", rodnom gradu Jovanovića.

Spomen ploča posvećena velikanu naše likovne scene je delo umetnika Predraga Caranovića.

"Muzej grada Beograda, zajedno sa drugim institucijama i Komisijom za ulice i trgove pri Sekretarijatu za kulturu, pokrenuo je inicijativu da se na premeren način, ovakvim spomen pločama obeleže objekti u kojima su živeli naši znameniti građani", kazala je ona.

Jovanović- Prodanović je najavila da će 15. oktobra biti otvoren obnovljeni Muzej Paje Jovanovića u sklopu Muzeja grada Beograda, a zatim će uslediti objavljivanje monografije posvećene slikaru, autora Nikole Kusovca, kao i velika izložba u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u organizaciji Narodnog muzeja u decembru.

Izložba u galeriji Matice srpske

Početak sledeće godine obeležavanje te velike godišnjice biće nastavljeno izložbom u galeriji Matice srpske u Novom Sadu i skup posvećen savremenom čitanju dela Jovanovića u njegovom rodnom gradu.

Jovanović je još kao mladić pokazao veliki talenat, a već sa 30 godina je postao priznat u slikarskim krugovima Evrope. On je najpopularniji srpski slikar, a reprodukcije njegovih slika nalaze se u mnogim domovima.

U srpskim slikarskim krugovima ostao je zapamćen po posebnoj slikarskoj školi i snažnom ekspresionizmu.

Jovanović je umro 30. novembra 1957. godine u Beču. Prema njegovoj želji, urna sa pepelom preneta je u Beograd i čuva se u njegovom legatu.

Celokupna manifestacija obeležavanja ovog značajnog jubileja je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.