Spomen ploča Meši Selimoviću

Izvor: B92, 11.Jun.2010, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomen ploča Meši Selimoviću

Postavljanje spomen ploče na zgradi u kojoj je živeo Selimović prva je primena Protokola o saradnji tokom Godine knjige i jezika koji je potpisan 11. juna.

Protokol su potpisali ministar kulture Srbije Nebojša Bradić sa predstavnicima Narodne biblioteke Srbije, „Večernjih novosti" i RTV Studio B. Spomen ploča biće postavljena 11. jula na dan Selimovićeve smrti. Ove godine proslavlja se sto godina od rođenja tog slavnog pisca.

U ime Narodne biblioteke protokol >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je potpisao njen upravnik Sreten Ugričić, ispred „Večernjih novosti" izvršni direktor Aleksandar Backović i direktor RTV Studio B Aleksandar Timofejev.

Bradić je kazao da će postavljanje ploča na zgradama i mestima gde su velikani srpske književnosti rodjeni, živeli i stvarali biti još jedan način ukazivanja na značaj jezika i književnosti, naročito u godini koja je posvećena upravo tome.

Planirano je da se spomen pločama jedinstvenog dizajna i veličine sa osnovnim podacima, obeleže adrese vezane za život i rad Branislava Nušića, Isidore Sekulić, Vaska Pope, Stevana Raičkovića, Branka Ćopića, Desanke Maksimović, Slobodana Selenića, Antonija Isakovića, Miće Popovića, Stevana Jakovljevića, Petra Kočića, Milana Rakića i drugih.

Ugričić je kazao da će ova akcija biti sprovedena u saradnji sa zavičajnim fondovima javnih biblioteka širom Srbije koje brinu o zaostavštinama pisaca. Iz „Večernjih novosti" su najavili novu ediciju u kojoj će se naći dela navedenih pisaca.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Meši prva spomen-ploča

Izvor: Večernje novosti, 11.Jun.2010

Potpisan protokol između Ministarstva kulture, "Novosti", Narodne biblioteke i Studija B. U godini knjige, mesta na kojima su živeli veliki pisci biće dostojno obeležena

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.