Spektakularan koncert No smoking orkestra u sedištu Uneska

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2019, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spektakularan koncert "No smoking orkestra" u sedištu Uneska

Emir Kusturica i "No smoking orkestra" održali su u prepunoj sali u sedištu Uneska u Parizu spektakularan koncert i podigli na noge publiku, uglavnom strane diplomate iz celog sveta i članove delegacija u toj međunarodnoj organizaciji.

Oko 1.200 zvanica sa ushićenjem i ovacijama pozdravilo je Kusturicu i njegov bend, a oni su, obučeni kao meksički oficiri, briljirali na sceni Uneska.

Doneli su specifičan zvuk - kombinaciju balkanskih ritmova i srpskog kola, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva, i muzike koja je pratila revolucije u Latinskoj Americi, kao i mešavinu novog i starog, savremenog i tradicionalnog.

Tako je "No smoking orkestra" u sedištu organizacije UN koja se bavi kulturom, obrazovanjem i naukom, približio srpsku kulturu mnogobrojnim zvanicama, budući da njihova muzika demonstrira čitavu lepezu različitosti koje postoje u Srbiji.

U Unesku se čula muzika iz filma "Život je čudo", "Crna mačka, beli mačor", "Underground", ali i stvari sa albuma "Unza unza", "Kor diplomatik"...

Kusturica i muzičari su u jednom trenutku sišli sa pozornice u publiku i sa njima igrali u ritmu muzike, što je pozdravljeno velikim aplauzom.

Proslavljeni reditelj je sve vreme komunicirao sa publikom koju je pozvao da peva sa njim, posebno tokom izvođenja pesme "Fuck you MTV", za koju je rekao da je borba "No smoking orkestra" protiv globalizacije.

"Do you agree (Da li ste saglasni)?", pitao je Kusturica, a publika je odgovarala "Fuck you MTV".

Kusturica je primetio da se publika na početku pesme ponašala "vrlo diplomatski", ali su ubrzo popustili.

Ambasadorka Srbije u Unesku, Tamara Rastovac Siamašvili, koja je najavila koncert, rekla je da Srbija podržava i ohrabruje različitosti i da je koncert jedinstveno putovanje bogatim i raznolikim nematerijalnim kulturnim nasleđem Srbije.

Zvanice i bend pozdravio je i pomoćnik generalne direktorke Uneska Ernest Otone.

Koncert je deo aktivnosti Ministarstva kulture i informisanja Srbije i održan je na inicijativu ministra kulture Srbije Vladana Vukosavljevića.

Pre koncerta, reditelj Emir Kusturica održao je predavanje na temu kulturnih različitosti.

Vukosavljević i Kusturica sastali su se u toku dana sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule i njenim pomoćnikom za kulturu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.