Specijalno za Srbe: Novi udžbenik ruskog jezika

Izvor: Vostok.rs, 04.Jun.2016, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Specijalno za Srbe: Novi udžbenik ruskog jezika

Žitelji Srbije sada imaju još jedan udžbenik na maternjem jeziku za učenje ruskog. Sastoji se od 16 lekcija, a sastavio ga je Dmitrij Petrov, predavač, prevodilac i autor jedinstvenog metoda predavanja stranih jezika u Rusiji i ruskog u inostranstvu. Petrov već nekoliko godina na TV kanalu „Rossiя” vodi emisiju „Poliglota”. Pod njegovim rukovodstvom su učesnici emisije savladali već nekoliko evropskih jezika. Sada se radnim danom u večernjem programu naše televizije prikazuje obrazovna emisija „Poliglota. Kineski jezik za početnike u 16 lekcija”.

Udžbenici ruskog jezika u Srbiji se ne izdaju tako često. Ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić kaže da je njegova generacija učila ruski u školi, i da je on sam učio napamet Jesenjinove stihove. Danas se ruski u školama uči daleko manje, tako da savremena omladina na engleskom komunicira sa gostima iz Rusije. Na taj način srodnost naših slovenskih jezika ne dolazi do izražaja, i to je jedan od razloga koji su pobudili autora da i on napiše udžbenik ruskog jezika za Srbe.

„To će biti još jedan most između naših naroda, naših kultura i naših država”, istakao je Slavenko Terzić.

Projekat poput ovoga nije prvi u biografiji Dmitrija Petrova. Autor je razradio sopstveni metod intenzivnog učenja stranih jezika u Rusiji i ruskog jezika u inostranstvu. On kaže da će Srbi uz pomoć ove knjige imati mogućnost da samostalno savladaju neke osnove ruskog jezika za 16 časova.

„U učenju jezika jedna polovina uspeha je osećaj lagodnosti, a druga je čisto matematičko traganje za najvažnijim algoritmima, ili ako hoćete matricama datog jezika, koje zatim treba dobro uvežbati”, uveren je Petrov, koji je inače i autor knjige „Ruski jezik. Elementarni kurs”.

„Mnogi se plaše složenih šema konjugacije i deklinacije, ali mi smo izabrali nešto drugačiji pristup. Mi smatramo da je od samog početka potrebno savladati najfrekventnije glagolske oblike”, objašnjava Dmitrij Petrov.

Ovaj udžbenik je tek početak popularizacije ruskog jezika u Srbiji. U pripremi su i vizuelna sredstva, a među njima i animacija. Sprema se ciklus animiranih filmova koji govore o ruskim istorijskim ličnostima. Jedan od njih je posvećen svetom Sergiju Radonješkom.

Ruska reč

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.