Španija sahranila Servantesa 400 godina posle smrti

Izvor: Vesti-online.com, 11.Jun.2015, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija sahranila Servantesa 400 godina posle smrti

Španija je svom najvećem piscu Migelu de Servantesu priredila zvaničnu sahranu, 400 godina posle njegove smrti, otkrivajući spomenik u kom se čuvaju posmrtni ostaci za koje se veruje da sadrže kosti autora "Don Kihota".

Gradonačelnica Madrida Ana Botela položila je u četvrtak venac na spomenik koji se nalazi u jednom madridskom samostanu, u okviru ceremonije održane uz vojne počasti, budući da je Servantes bio i veteran španske vojske. Učestvovao je u španskom ratu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << protiv Osmanskog carstva i nekoliko godina je proveo u zarobljeništvu u Alžiru.

Stručnjaci su ove godine, posle devetogodišnje potrage, pronašli kosti slavnog pisca u samostanu u kom je prvobitno pokopan.

Pesnik, dramaturg i prozni pisac, Servates smatra se najvećom figurom španske književnosti kao i autorom prvog modernog romana, "Don Kihota". Umro je 23. aprila 1616, istoga dana kada i Vilijam Šekspir (1564-1616). Taj dan je Unesko proglasio za Međunarodni dan knjige.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Španija priredila zvaničnu sahranu Migelu de Servantesu

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jun.2015

Španija je svom najvećem piscu Migelu de Servantesu priredila zvaničnu sahranu, 400 godina nakon njegove smrti, otkrivajući spomenik u kom se čuvaju posmrtni ostaci za koje se veruje da sadrže kosti autora "Don Kihota"...Gradonačelnica Madrida Ana Botela položila je danas venac na spomenik koji...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Španija sahranila svog najvećeg pisca

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jun.2015

MADRID - Španija je svom najvećem piscu Migelu de Servantesu priredila zvaničnu sahranu, 400 godina nakon njegove smrti, otkrivajući spomenik u kom se čuvaju posmrtni ostaci za koje se vjeruje da sadrže kosti autora "Don Kihota".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.