Izvor: Arte, 18.Nov.2019, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šok Junior

U sredu 20. novembra u 19:00 časova u Bulevar Books, knjižari koja svira otvorićemo zadnju kolektivnu izložbu Šok Junior.

Šok Junior je nova je programska linija Šok zadruge, aktuelnog modela delovanja Multimedijalnog centra Led art koji je započet 2012. nakon eutanazije Art klinike. Kao fizičko mesto, Šok zadruga pokušava da izmeni postojeću paradigmu umetničkog delovanja pre svega na lokalnom nivou grada Novi Sad iskušavajući nove oblike zajedništva i saradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << kroz jednu vrstu in-vivo eksperimenta.

Grupu Juniora čine četiri mlade autorke iz Novog Sada: Lidija Krnjajić, Sofija Kamasi, Zita Arđelan i Adrien Ujhazi. Trenutno su na četvrtoj godini osnovnih i master studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. One su proteklih nekoliko godina ispratile više izložbi, projekata i događaja u Art Klinici i Šok zadruzi. Prevodeći višegodišnje prisustvo i aktivnu saradnju, ove autorke organizuju prvi zajednički projekat koji bi mogao da otvori novu perspektivu za mlade autorke i autore okupljene oko Šok zadruge. Zbog realizacije projekta uspostavljena je saradnja sa kafe-knjižarom Bulevar Books – novo otvoreni izložbeni prostor „ŠOK Bulevar” nalazi se unutar same knjižare, između dva sprata. Idejni okvir i cilj izložbenog programa jeste da se likovnim sredstvima istaknu i preispitaju egzistencijalni problemi i moralne dileme čoveka u savremenom društvu, pre svega u odnosu na životnu sredinu, njeno beskrupulozno razaranje ali i očuvanje. Bavljenje ovom problematikom zaokupilo je kako političke programe tako i mnoge oblasti ljudskog znanja, prirodne i humanističke nauke, i ne manje i samu umetnost koja različitim umetničkim strategijama ukazuje na urgentnost delovanja.

Autorke ove akcije, nalazeći lične vizure i alate, različitom upotrebom likovnih medija izražavaju razumevanja i viđenja vlastitog prirodnog okruženja. Prateći materijal izložbe biće brošura-katalog koji će se potom uvrstiti u knjižicu izlagača. Krajem jednogodišnjeg programa se nastavlja uz očekivanje da se u njega uključe novi, mladi i ambiciozni autori i autorke. Cilj ove umetničke akcije je da se kroz kreativno stvaralaštvo i različite umetničke vizure promoviše i  prikaže naša priroda kao i okruženje.

Adrien Ujhazi

Izložba biće aktuelna do kraja januara.

Lidija Krnjajić, rođena je 1995. godine u Novom Sadu. Trenutno je na završnoj godini osnovnih studija Akademije umetnosti u Novom Sadu na studijskom programu Grafika u klasi profesora Zvonka Tilića. Do sada je svoj rad prikazala na brojnim kolektivnim i žiriranim izložbama kao i dve samostalne. Učestvovala na nekoliko radionica i XI grafičkoj koloniji “Sofija“ u Bogdancima, Makedonija. Aktivno volontira u galeriji „Šok zadruga“. U okviru serije radova “Stolice” Lidija se bavi eksperimentom u tehnici linogravure gde kombinovanjem različitih tekstura kao i linija oblikuje kompozicione celine koje svojom posebnom atmosferom prenose, kao što sami nazivi govore neizvesnost, čekanje, sanjarenje. Istraživanjem svakodnevnog upotrebnog predmeta kao što su stolice, njegovim deformisanjem, grupisanjem dolazi do likovne igre elemenata koji se nalaze unutar praznog prostora same matrice. Akcenat je, u ovoj seriji radova, upravo na toj praznini koja nosi posebne vrednosti, kreirane radom na matrici, tako da i sama postaje element u likovnoj igri.

lidija.krnjajic@gmail.com

Sofija Kamasi je rođena 1996. godine u Novom Sadu. Završila školu za dizajn “Bogdan Šuput”u Novom Sadu. Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku Grafičkih komunikacija u klasi profesora Ivice Stevanovića. Učestvovala je na nekoliko domaćih i internacionalnih projekata i izložbi. Do sada je imala jednu samostanu izložbu pod nazivom “Skečbuk #1” u Šok Zadruga Galeriji. Takođe od početka 2017. godine radi kao dizajner u galeriji Šok zadruga. U svom radu akcenat stavlja na istaživanje likovnih i eksperimentalnih pristupa u oblasti grafičkog dizajna i oblikovanja. Paralelno se bavi i ispitivanjem prostora crteža kroz lične i ilustrativne zapise. U svom crtačkom radu Sofija dnevnički beleži momente i detalje sveta koji je okružuju i okupiraju pažnju. Sa mnogo apstraktnih i simboličkih opisa ličnih stanja, emocija ili događaja, crteži su otvoreni za različita čitanja i interpretacije. Izlažući dnevničke crteže, svoja opažanja deli sa širom publikom, stvarajući most izmedju ličnog I javnog.

sofijakamasi@gmail.com

Zita Arđelan rođena je 1995. godine u Novom Sadu gde je 2014. godine završila srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“ i iste godine upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu, - departman likovnih umetnosti, smer grafiku u klasi prof. Aleksandra Botića. Diplomirala 2018. godine. Trenutno je na master studijama na istoj akademiji, kod mentora Jelene Sredanović. Učestvovala je na više grupnih izložbi i imala je četiri samostalne izložbe (Sivac, Mali Iđoš, Novi Sad). Od 2011. godine članica je galerije ”Šok zadruga”. Od 2017. godine članica je “Hid Kör Art”- mladog kulturnog magazina. Od 2018. godine kurator izložbi u sastavu večeri Dron muzike. Herbarijum u botanici označava zbirku konzerviranih biljaka prostom dehidracijom. Autorka sa suptilnim radovima na jedinstven način pokušava konzerviranu prirodu približiti užurbanom savremenom svetu u kojem živimo.

zita.argyelan@gmail.com

Adrien Ujhazi (Novi Sad,1995.) završila srednju školu za dizajn “Bogdan Šuput”. Diplomirala je na osnovnim akademskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Departmanu likovnih umetnosti, studijska grupa – Slikarstvo u klasi prof. Vlade Rančića. Iste godine upisala master studije na istom fakultetu, slikarstvo u klasi prof. Bosiljke Zirojević Lečić. Dobitnica nekoliko nagrada, priznanja i stipendija. Od 2011 godine aktivno učestvuje na projektima, izložbama i likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu. Samostalno je izlagala 12 puta (Novi Sad, Subotica, Sivac, Apatin, Kikinda, Beograd). Kolektivno je izlagala više od 60 puta, od čega više od 10 izložbi ima međunarodnog karaktera (Makedonija, Crna Gora, Hravatska, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Španija i Turska). Mentor i predavač na Internacionalnoj rezidenciji “Montemero Art Residency” u Španiji. Članica galerije “Šok zadruga”, “Híd Kör Art” - kulturnog magazina za mlade na mađarskom jeziku u Novom Sadu i Udruženja Likovnih Umetnika Vojvodine - SULUV. Interesovanje za umetnost joj je usmereno na ispitivanje odnosa čoveka i same prirode, što predstavlja publici pomoću raznih vizuelnih jezika. Njeni radovi se prepoznaju korišćenjem prirodnih materijala na ironičan način, kako bi skrenula pažnju na ekološku krizu i katastrofu u svetu.

adryka95@hotmail.com

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.