Snima se prvi srpski film u kojem su angažovani KOORDINATORI INTIMNOSTI - oglasili se i psiholozi

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Mar.2024, 22:21

Snima se prvi srpski film u kojem su angažovani KOORDINATORI INTIMNOSTI - oglasili se i psiholozi

Snimanje filma "Zvečarke" ulazi u istoriju kinematografije.

Snimanje filma "Zvečarke" reditelja Nikole Ljuce biće prvi film u srpskoj kinematografiji u kojem će se pojaviti koordinatori intimnosti.

Ovo zanimanje postoji u Holivudu od 2018. godine, a srpsko glumište nastoji da primeni ovu praksu kako bi se glumci osećali bezbedno i prijatno na setu dok glume u scenama koje podrazumevaju dodire, romantične scene ili pak nasilje.

Kako filmske ekipe reaguju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na pojavu novog zanimanja, otkrile su gošće emisije "150 minuta glumica" i psihološkinja Anđela Rajić Novaković i psihoterapeutkinja Kristina Brajović Car.

Ovu inicijativu su pokrenuli glumac Marić i reditelj Nikola Ljuca.

- Dobili smo podršku Udruženja psihoterapeuta Srbije i Udruženja psihoterapeuta EU, ljudi iz Češke su nas kontakirali i rekli da bi voleli da rade sa nama na ovom programu. Nadam se da ovo neće ostati samo unutar granica Srbije i da će postati jedan regionalan projekat jer da je to potrebno svima. Želim da se zahvalim ljudima iz UN Womena što su izašli u susret i što su nam partneri u svemu ovome - rekao je Milan Marić za Tanjug u junu 2023. gdoine

Glumica i psihološkinja Anđela Rajić Novaković je u emisiji 150 minuta istakla  koliko je uvođenje koordinatora intimnosti dobro za glumce.

"Smatram da je ovo danas preko potre je u emisiji bno. Jako je važno da vodimo računa o svojim granicama i da se osećamo bezbedno, koji god posao da radimo. Ja nisam imala neke scene takvog tipa, ali kroz iskustvo mojih kolega, i te kako znam koliko je bilo takvih situacija", kaže glumica.

Psihoterapeutkinja Kristina Brajović je objasnila u istoj emisiji kako će to izgledati u praksi.

- Nekada nije nužno da se interveniše, nekada je sasvim dovoljno da produkcije omoguće da ta osoba bude tu, da bude dostupna, zbog skepse da se nešto može izmeniti u prirodnom toku umetničkog stvaralaštva. Ovo je jedan civilizacijski pomak za struku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.