Snima se „Neprijatelj”

Izvor: Politika, 26.Okt.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snima se „Neprijatelj”

Film će prikazati kompleksnost stvarnosti devedesetih godina prošlog veka na prostorima nekadašnje SFRJ

Na lokacijama na Kozari počelo je snimanje igranog filma „Neprijatelj” u režiji Dejana Zečevića, autora filmova „Dečak iz Junkovca”, „Kupi mi Eliota”, „TT sindrom”, „Mala noćna muzika” i „Četvrti čovek”. Film se realizuje prema scenariju Đorđa Milosavljevića i u produkciji filmskih kuća „Biberče” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz Beograda i „Balkan film” iz Kozarske Dubice.

Uprkos lošim vremenskim uslovima, više od 60 članova filmske ekipe i glumaca okupilo se na prvoj klapi koja je zbog oluje protekla u prekidu struje u krugu od 30 kilometara oko lokacije snimanja.

– Agregati su uspešno pokrenuti, reflektori su osvetlili deo planine Kozara i objekat izgrađen za potrebe filma, pa je snimanje počelo u dobroj radnoj atmosferi – ističe producentkinja filma Nikolina Vučetić.

Radnja filma dešava se 1995. godine i prati mali inženjerski vod koji je Dejtonski mir dočekao u planinama, kod ruševina fabrike, pored kojih u prisustvu posmatrača mirovnih snaga treba da obezbeđuje novu liniju razgraničenja i da očisti teren od mina.

Prema zamisli reditelja Zečevića, „Neprijatelj” treba da bude intiman autorski film, osobene poetike koji neće dati odgovore već samo prikazati kompleksnost stvarnosti devedesetih godina prošlog veka na prostorima nekadašnje SFR Jugoslavije i ukazati na to „zrno sukoba” koje stvara neprijateljstva i razara prijateljstva.

Glavne uloge u filmu tumače Vuk Kostić, Slavko Štimac, Dragan Marinković, Aleksandar Stojković, Ljubomir Bandović, Tihomir Stanić, Marija Pikić i drugi glumci iz Srbije i Republike Srpske.

Pored lokacija na Kozari, film će biti sniman u Prijedoru, Banjaluci, Mrkonjić Gradu i u Beogradu.

Direktor fotografije je Dušan Joksimović, scenograf je Zorana Petrov, kostimograf Lana Pavlović, a muziku će komponovati Kiril Džajkovski. U realizaciji filma učestvuju i producentske kuće „Tivoli film” iz Mađarske, „Maksima film” iz Hrvatske i „Skopje filmski studio” iz Makedonije. Novo Zečevićevo delo podržali su Ministarstvo kulture Srbije i Ministarstvo za prosvetu i kulturu Republike Srpske.

I. Aranđelović

[objavljeno: 27/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.