Snaga metafore

Izvor: Politika, 02.Maj.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snaga metafore

Beogradska praizvedba teksta „Seksualne neuroze naših roditelja”, u režiji Tanje Mandić-Rigonat, biće izvedena na sceni „Raša Plaović”

Premijera predstave „Seksualne neuroze naših roditelja”, koju po tekstu Lukasa Barfusa, u prevodu Bojane Denić režira Tanja Mandić-Rigonat biće izvedena u sredu uveče, 30. aprila na sceni „Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu. Lukas Barfus je rođen u Švajcarskoj i pripada mlađoj generaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dramskih pisaca, njegove drame izvode se u Nemačkoj, Švajcarskoj, Engleskoj, a u Skandinaviji je jedan od najizvođenijih autora. Ekipu koja radi predstavu „Seksualne neuroze naših roditelja” u ranim poslepodnevnim satima zatekli smo na sceni „Raša Plaović”. U podeli su: Vanja Ejdus, Dušanka Stojanović-Glid, Miloš Đorđević, Miodrag Krivokapić, Dobrila Stojnić i Igor Đorđević. Dramaturg je Maja Pelević, scenograf Aleksandar Denić, a kostimograf Milena Jevtić Ničeva Kostić.

– U pitanju je beogradska praizvedba teksta „Seksualne neuroze naših roditelja”. Ovo je izuzetan komad, pisac je pronašao način kako da temu nevinosti vrati u ovaj svet. Priča o devojčici Dori, koja je uznemireno dete, ali koju su roditelji zajedno sa lekarom stavili na tešku terapiju medikamentima, tako da je živela kao biljka koja vegetira bez ikakvog kontakta sa sredinom. To znači da imamo socijalno nevino stvorenje koje ne poznaje igre manipulacije, ni socijalne maske. Dora i ova priča jeste otvorena forma u 35 slika koju sam osetila kao mogućnost da kroz nju napravim savremeni moralitet u svetu sveopšte pornografije na svim nivoima: političkim, ličnim, društvenim, kulturnim... Dora nosi snagu metafore. Ona nije medicinski slučaj, nije napisana kao lik koji ima psihijatrijsku dijagnozu, već je umetnička činjenica. Ona je ogledalo – objašnjava Tanja Mandić-Rigonat.

U predstavi, dodaje rediteljka, bavimo se pojmom normalnosti, nenormalnosti, kao i pitanjem ko su autoriteti koji uspostavljaju normu šta je normalno, a šta nenormalno. Komad „Seksualne neuroze naših roditelja” se bavi pojmom slobode i pitanjem društvene kastracije te slobode, on nije intimna ispovest jedne devojčice, već ozbiljna društvena priča.

Dora je jedini lik u predstavi koji ima ime. Tumači je Vanja Ejdus. Darovitu glumicu zatičemo na sceni sa Miodragom Krivokapićem i Dušankom Stojanović-Glid.

– Dora je posle dugogodišnjeg života na lekovima, iza zavese od hemije, letargije i potpunog neznanja o životu, surovo bačena u svet licemerja, perverznjaka, psihijatrije, pedagogije, seksa i ljubavi. Tako neuprljana od bilo kakvih predznanja počinje da ispoljava želje. Da se bori za njih. I tako, od strane društva i porodice biva uništena, kastrirana i izbačena iz života kao smetnja. Svima. Ona koja je proglašena kao poremećena, od samog početka, može biti da je jedina normalna. Tako posmatramo kako neurotično društvo kreira novog neurotičara... I guši svaku mogućnost da se rodi možda još jedna Dora. Potresan, uzbudljiv, neobičan komad. Svakako izazov. I za mene, i za celu ekipu – kaže Vanja Ejdus.

Miodrag Krivokapić nije bio raspoložen za razgovor, ali zato jeste Dušanka Stojanović:

– Ovo je vrlo specifičan komad. Imamo priliku da se bavimo delikatnom temom, pitanjem kojim se Evropa mnogo više bavi nego mi, a to je kakav je tretman prema osobama koje su drugačije, različite...

Slobodan Beštić tumači Oca, a priču koja se bavi sudbinom devojčine sa psihološkim problemom doživljava, kaže, jako kompleksno. Igora Đorđevića na sceni „Raša Plaović” zatičemo u liku Finog gospodina. Trudi se, naglašava, da ga iščita drugačije, da u njega unese energiju koju mu, možda, pisac nije namenio.

Dobrili Bobi Stojnić ovo je šesta predstava koju radi sa rediteljkom Tanjom Mandić-Rigonat. Ona napominje da je ovoga puta u pitanju vrlo moderan tekst, iseckan fragmentarno, da tretira zanimljiv problem, koji dotiče svakog roditelja.

B. Trebješanin

[objavljeno: 29/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.