Smrt anarhiste u JDP: Da li nas država eksploatiše?

Izvor: B92, 20.Apr.2016, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Smrt anarhiste" u JDP: Da li nas država eksploatiše?

U petak 22. aprila na Sceni Studio JDP premijerno će biti izvedena predstava "Slučajna smrt jednog anarhiste" Darija Foa u režiji Maje Maletković.

Slučajna smrt jednog anarhiste (1970/71) dokumentuje epizodu u italijanskoj istoriji poznatiju kao Godine olova – talas terorističkih napada s kraja šezdesetih koji je trajao do početka osamdesetih.

Ova komedija Darija Foa, konkretno, opisuje događaje vezane za slučaj neobične smrti Đuzepa Pinelija uhapšenog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nakon eksplozije bombe u Nacionalnoj poljoprivrednoj banci u Milanu 1969, kada je širom Italije uhapšeno preko 80 anarhista. Pineli je bespravno zadržan u stanici tri dana i tri noći, sve dok s četvrtog sprata nije „ispao“ kroz prozor.

O toj smrti ne bi se, verovatno, ni pisalo u javnosti da se u blizini nije održavala konferencija za štampu, te je nekoliko novinara, pukom igrom slučaja, prisustvovalo događaju.

Sam Dario Fo izveo je premijerno ovaj komad godinu dana nakon pomenutog incidenta, a zatim nastavio da ga sa svojom trupom igra, i to po stadionima, fabrikama, halama. Za potrebe pisanja komada, koristio je dokumentarnu građu, sudske i policijske izveštaje, ne bi li publiku i javnost u celosti obavestio o tom događaju i raskrinkao sve nelogičnosti vezane za smrt jednog anarhiste.

I posle više od četiri decenije, Dario Fo je i dalje vodeći italijanski dramski pisac: njegova istrajnost da progovori u ime radničke klase, glasom dramatičara koji je neuporedivo istinitiji od bogougodnih, zvaničnih istina establišmenta.

"Čitajući ovu dramu pre nego što sam počela da je radim je što sam osetila neku vrstu paralele između tog trenutka u istoriji i današnjeg trenutka u istoriji", kaže za B92 rediteljka Maja Maletković.

"Polazište radnje drame, to osećanje koje otvara temu - da li i na koji način država iskorišćava i teroriše građane i ko je terorista..."

Nobelovac Fo kritički preispituje svet organizovanog kriminala, korupcije, političkih ubistava, verske netrpeljivosti, terorističkih napada, a elementi koje koristi su smeh, parodija, satira, groteska. Glavni likovi u predstavi su ludak, načelnik policije, inspektori Kalabrezi i Bertoco, novinarka i policajac.

"Meni je bilo uzbudljivo i osvežavajuće, ta vrsta lake, narodne komedije, ali ona ima dubinski značaj. To je najzaniljivije u našem komadu što se neke ozbiljne teme za ono i, nažalost, za naše vreme se mogu obraditi, dotaći i dekonsturisati na sitne šrafove, a da se pritom smejemo sve vreme. To je lekovit pristup", kaže Nikola Đuričko, koji igra "Ludaka" u ovoj predstavi.

"Bilo bi super kad bi to mogla da bude tragedija: da je 'Ludak' velika ličnost, a policajci velike ličnosti sa druge strane, pa da među njima postoji sukob interesa. Ali nije to. U pirtanju je ljudska nemarnost, infantilnost na velikim pozicijama i to danas nas okružuje. Oni su u jednom opasnom sistemu, a ponašaju se kao deca i to može da bude jako pogubno", kaže Nikola Rakočević, koji u predstavi igra inspektora Kalabrezija.

"Predstava se jednim delom bavi izvesnim odnosom medija spram države i dosluhom koji tu postoji - da mediji menjaju i stvaraju lažnu sliku među naivnim konzumentima vesti", objašnjava glumac Bojan Dimitrijević, koji igra načelnika policije.

Rediteljka kaže da tim koji je gradio ovu predstavu čine najlucidniji, najtalentovaniji, najduhovitiji ljudi pozorišne scene Beograda i da je svaka proba bila praznik.

"Glumačka podela je uradila predivan posao. Komunicirali su na dobar način i predstava je jako smešna", kaže ona.

Maja Maletković diplomirala je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu s predstavom Zečevi su brza hrana (Beogradsko dramsko pozorište, 2013). Njen master rad je predstava Volvo kamioni (Atelje 212, 2014).

U repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta uvrštena je njena predstava What the fuck are we doing here? (nezavisna produkcija Mikser haus).

Jedan je od suosnivača trupe „Conflict“, čije su predstave Between and Around Violence i In motion gostovale na festivalima Sterijino pozorje – Off program i u Besanson u Francuskoj. Koreo-drama s plesačima iz Grčke, Brazila i Nemačke, Water/Paper/me, izvedena je u studiju Kinitiras u Atini, 2013.

Učestvovala je na brojnim radionicama i aktivan je član organizacije studenata i profesionalnih reditelja INSTED sa centrom u Amsterdamu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Državna (zlo)upotreba terorizma

Izvor: Danas, 21.Apr.2016, 11:50

Beograd - Na sceni Studio JDP u petak uveče premijerno će biti izveden najpoznatiji komad italijanskog nobelovca Darija Foa "Slučajna smrt jednog anarhiste" u režiji Maje Maletković...- Dobro smo uradili posao i napravili sjajnu predstavu, koja je primer kako komično pozorište može da bude angažovano...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.