Smena direktorke KC Požega

Izvor: SEEcult.org, 26.Jan.2016, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smena direktorke KC Požega

Direktorka Kulturnog centra Požega Slađana Petrović Varagić predložena je za smenu odlukom novog Upravnog odbora te gradske ustanove kulture, uprkos višemesečnim burnim reakcijama stručne javnosti zbog političkih pritisaka lokalnih vlasti.

Povodom predloga za smenu, Slađana Petrović Varagić čestitala je 26. januara novom UO, sastavljenom mahom od predstavnika lokalnih stranaka, kao i predsedniku Opštine Milanu Božiću, čiji je zahtev da podnese ostavku odbila pre >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << dva meseca.

“Čestitam članovima UO Kulturnog centra Požega: Sretenu Majstoroviću, poljoprivrednom tehničaru (.......); Dragomiru Čoliću, diplomiranom ekonomisti (imenovan ispred stranke SNS); Dragani Bralović, hemijskom tehničaru, (SNS); Saši Jovičiću, toncu Radija Požega (imenovan ispred stranke DŠ); Draganu Pavloviću, penzioneru (SPS) i Verici Jovanović (vodič u galeriji) - koji su svojim glasom ZA izglasali PREDLOG za razrešenje direktora Kulturnog centra Požega”, objavila je Slađana Petrović Varagić na svom profilu na Fejsbuku.

“Napokon sa 6 glasova ZA i samo jednim glasom PROTIV. Čestitam! Takođe čestitam i predsedniku Opštine Požega!”, navela je Slađana Petrović Varagić, ugledna istoričarka umetnosti i jedan od najuspešnijih kustosa u Srbiji, koja je kao nestranačka ličnost imenovana najpre za v.d. direktora KC Požega 2009. godine, nakon čega je birana na konkursima za direktora te ustanove i mandat je trebalo da joj traje do juna 2018.

Predlog UO za smenu Slađane Petrović Varagić trebalo bi da razmotri lokalni parlament.

Skupština Opštine Požega prethodno je 24. decembra odbila da usvoji  Program rada KC Požega za 2016. godinu, i to bez obrazloženja, nakon jednoipočasovne rasprave koja se uglavnom nije ni ticala programa te institucije kulture koja je proteklih nedelja, na čelu sa Slađanom Petrović Varagić, dobila snažnu podršku lokalne i šire javnosti povodom političkih pritisaka kojima je izložena. SO Požega nije tada raspravljala o razrešenju Slađane Petrović Varagić, koja je prethodno, na zahtev predsednika Opštine Požega Milana Božića, odbila da podnese ostavku i demantovala sve tvrdnje koje je javno iznosio o radu KC Požega i Gradske galerije u njegovom sastavu.

Političke protiske na KC Požega i Slađanu Petrović Varagić osudili su prethodnih meseci Umetnički savet Gradske galerije Požega, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, AICA (Međunarodno udruženje likovnih kritičara) – Sekcija Srbije, kolektiv Kulturnog centra Beograda, kao i Ministarstvo kulture i informisanja i Nacionalni savet za kulturu, te mnogobrojni umetnici i kulturni radnici, smatrajući da je reč o neprihvatljivom mešanju partijske politike u pitanja struke.

NSK je upozorio da je napad na Slađanu Petrović Varagić i instituciju koju vodi posebno opasan, jer “može poslužiti kao primer političkog ugrožavanja autonomije gradske ustanove kulture i pogubnom pokušaju njenog partijskog svojatanja i u drugim sredinama”.

Nedavno je lokalnim vlastima predata i peticija sa više od 2.000 potpisa građana, koji izražavaju podršku radu KC Požega na čelu sa Slađanom Petrović Varagić, koja je izabrana za direktorku na osnovu konkursa raspisanog prema Zakonu o kulturi.

*Foto: Milica Đorđević

**snimak sednice SO Požega, od 1:56:00

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smenjena direktorka Kulturnog centra Požega

Izvor: Blic, 26.Jan.2016

Direktorka Kulturnog centra Požega Slađana Petrović Varagić smenjena je 26. januara odlukom novog Upravnog odbora te gradske ustanove kulture, uprkos višemesečnim burnim reakcijama stručne javnosti zbog političkih pritisaka lokalnih vlasti, prenosti portal Seecult...Povodom odluke o smeni, Slađana...

Nastavak na Blic...

UO KC Požega uputio predlog za razrešenje direktorke Slađane Petrović Varagić

Izvor: Večernje novosti, 27.Jan.2016, 13:48

EPILOG višemesečnog zalaganja stručne i šire javnosti da Slađana Petrović Varagić ostane na mestu direktora Kulturnog centra Požega je - "trud uzalud", jer je na jučerašnjoj sednici upravni odbor ove institucije gradskoj skupštini prosledio predlog za njeno smenjivanje. Naime, još početkom...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.