Izvor: Danas, 28.Avg.2015, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smeh kao lek

Oda čaršijskom životu, zabavi i kulturi, obnovljeni ivanjički festival "Nušićijada" počinje večeras i trajaće do 30. avgusta pod sloganom "Smeh kao lek".

Za to vreme, festival će ispuniti sve svoje tradicionalne programe i sadržaje, pa defile ivanjičkim ulicama u tradicionalnoj građanskoj nošnji 19. i 20. veka neće izostati.

Kao po običaju, kafane ukidaju fajront, zabranjene su razmirice i kuknjava. Gosti Nušićijade moći će da uživaju u koncertima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << performansima, izložbama, predstavama, tribinama i brojnim obrazovnim programima... Sve to u boemskoj atmosferi - zaštitnim znakom ove ivanjičke fešte.

Velika imena glumačkog, književnog i muzičkog sveta prodefilovaće i učestvovaće u Nušićijadi.

Festival će biti otvoren primopredajom ključeva grada Branislavu Nušiću kojeg će glumiti Milan Milosavljević.

Sledi specijalno izdanje emisije "24 minuta" sa Zoranom Kesićem, timom NJuz.net, Sergejom Trifunovićem i Petrom Božovićem kojima će se priključiti svi slučajni i namerni prolaznici.

Najavljene su predstave "Gospođa ministarka" pozorišta "Boško Buha", "Ožalošćena porodica" Šabačkog pozorišta, predstava ART produkcije "Tri za groš" i Beogradskog dramskog pozorišta "Običan čovek", Amaterskog pozorišta mladih Ivanjice i mnoge druge, a gosti festivala imaće priliku da se druže sa Lanetom Gutovićem, Nebojšom Dugalićem, Miljanom Prljetom, Ivanom Jevtovićem, Milošem Vlalukinom i Viktorom Savićem.

Muzički program začiniće Vlado Georgijev, Big bend RTS-a, sastav Mostar sevdah rijunion, Luz Azul, trio Trimenštajn, kvartet Kameleon, pa će "viđeni za Ivanjicu" uživati u zvucima džeza, bosa nove i klasike, popularne muzike i specifične izvedbe sevdaha.

Tokom sva tri festivalska dana biće dostupan pažljivo odabran program za decu i mlade.

Nušićijada je manifestacija koja se održavala u Ivanjici od 1968. do 1972. godine u organizaciji ivanjičkog Doma kulture.

Koraks i mali karikaturisti

Nušićijada u program ubraja i izložbu dečje karikature "Mali Pjer" i Predraga Koraksića Koraksa. Biće dodeljena i nagrada za najbolju satiričnu priču "Satiranje", a posebno mesto zauzeće nešto ozbiljniji razgovori o festivalskim politikama sa profesorkom Milenom Dragićević Šešić i predstavljanje knjige Raška V. Jovanovića "Nušić-život i delo" koje se realizuje uz podršku Nušić fondacije.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.