Smederevska predstava Brat u Italiji

Izvor: Glas javnosti, 06.Sep.2010, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smederevska predstava "Brat" u Italiji

BEOGRAD - Predstava "Brat", koprodukcija Centra za kulturu Smederevo i Teatra Koreja iz Leća (Italija), nakon uspešno realizovanog prvog dela turneje po Apeninskom poluostrvu u junu ove godine, ovih dana završila je novo gostovanje u Italiji.

"Brat" je najpre učestvovao na 14. festivalu Kastel dei Mondi u Andriji, blizu Barija, a zatim se ponovo predstavio publici u Leću.

Dvedesetočlana ekipa predstave "Brat" sastavljena je od glumaca Pokretnog alternativnog teatra omladine >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Smedereva (PATOS), mladih Roma i organizatora iz Centra za kulturu. Ovoj srpskoj ekipi u Italiji se pridružuju još reditelj i njegovi pomoćnici, trojica muzičara, od kojih su dvojica Albanci i još desetak profesionalaca iz Teatra Koreja iz Leća.

Festival Kastel dei Mondi održava se od 26. avgusta do 5. septembra na devet različitih lokacija, sa 60 predstava u izvođenju 31 pozorišne kompanije iz Italije i drugih zemalja.

Predstava "Brat" igrala se du dvorištu Bogoslovskog fakulteta (Seminario Vescovile), zgrade koja datira iz 1705. godine i nalazi se u centru Andrije. Prvobitna kuća bila je manastir Karmelo otaca, a zatim Episkopska Bogoslovija u Andriji kojoj je pripojena i Crkva Santa Marije del Karmine.

U Leću će se ova predstava igrala na otvorenom, u amfiteatru Teatro Romano, kapaciteta 500 mesta. Teatro Romano svedoči o Rimskoj fazi Leća iako se ne može precizno utvrditi datum njegovog nastanka.

Sva četiri izvođenja predstave pratila je mnogobrojna italijanska pozorišna publika, teatrolozi, pozorišni kritičari i novinari, a bilo je i predstavnika političkog života. Usledile su i odlične kritike u italijanskoj štampi i drugim medijima, a predstava je dobila pozive za nova gostovanja. Prvo sledeće gostovanje planirano je u Milanu, početkom decembra ove godine.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

PATOS-ov Brat u Italiji

Izvor: SEEcult.org, 06.Sep.2010

Predstava "Brat", koprodukcija Centra za kulturu Smederevo i Teatra Koreja iz Leća, ponovo je gostovala u Italiji, nakon junskog dela turneje, a izvedena je najpre na 14. festivalu Kastel dei Mondi u Andriji, blizu Barija, a zatim u Leću.

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.