Slovenačko-srpski muzički susret

Izvor: B92, 05.Nov.2018, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenačko-srpski muzički susret

Umetnički projekat MOST KAkOr KAMEN KOST je osmislila slovenačka pevačica Ljoba Jenče, inspirisana tradicijom slovenačke Bele Krajine, gde su se tokom 15. i 16. veka naselili Srbi i Hrvati, bežeći pred naletom Turaka.

Pored mladog slovenačkog pijaniste Jureta Goričana, u želji da na savremeni muzički i multimedijalni način predstavi deo vredne baštine – i to u Evropskoj godini kulturne baštine – Ljoba je za saradnike iz Srbije odabrala pevačicu i istraživačicu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Svetlanu Spajić i kompozitora i multiinstrumentalistu Borisa Kovača.

Prema terenskoj građi koju je sakupio Marko Terseglav, autorka projekta je spremila muzički program koji seže u skoro zaboravljenu tradiciju, ali daje prostor i savremenom čitanju duhovne bliskosti Slovenije i Srbije, ta dva kraja slovenskog Balkana. Očuvanje tradicije Bele Krajine, drevnih pesama i rituala zaslužuje zajednički napor, pa je »ovaj projekat primer upravo takvog susreta tradicionalnog i savremenog, kao i etničkog, klasičnog i džez muzičkog jezika, prevazilazeći sve standardizovane granice i predrasude«, kako to navodi Boris Kovač.

Koncertna turneja u Srbiji će početi 21. novembra u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici sa početkom u 19.30 časova, nastaviti se u Kulturnom centru Pančeva dan kasnije od 19 časova, a završni koncert će biti u Studentskom kulturnom centru u Beogradu u nedelju 25. novembra sa početkom u 20 sati. Karte za beogradski koncert, po ceni od 300 dinara, mogu se kupiti u Art kafeu SKC-a.

Projekat se realizuje pod Pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Slovenije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.