Slobodanu Kojiću nagrada “Teodor Pavlović”

Izvor: RTS, 27.Sep.2017, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodanu Kojiću nagrada “Teodor Pavlović”

Nagrada "Teodor Pavlović" za životno delo pripala je vajaru i osnivaču "Tere" Slobodanu Kojiću, a istoimena nagrada za najbolju knjigu prevodiocu Johanu Lavundiju za antologiju osam vekova srpske poezije na nemačkom "Od A do Š – Von A bis Z".
Jednoglasnu odluku je doneo žiri u sastavu: dr Mirjana Brković (predsednik), dr Srđan Šljukić i Radovan Vlahović.
U obrazloženju žirija se navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je mr Slobodan Kojić akademski vajar, redovni profesor likovnih umetnosti na Cetinju, živi i radi u Kikindi, gde je 1982. godine pokrenuo simpozijum skulpture u terakoti pod nazivom "Tera", koji je prerastao u značajnu instituciju.
Simpozijum ima internacionalni karakter i to je jedini simpozijum skulpture velikog formata u terakoti u svetu.
Od osnivanja, Kojić je na čelu simpozijuma i Centra za likovnu i primenjenu umetnost "Tera", pod čijim okriljem se simpozijum održava.
Do danas je na ovoj jedinstvenoj umetničkoj koloniji učestvovalo više od 260 vajara koji su sačinili preko 1.000 skulptura.
Pred otvaranjem je i Muzej "Tera" u kojem se smeštaju sve te skulpture, što je, kako je naveo žiri, i direktni povod da se Kojiću kao osnivaču dodeli nagrada sa imenom "Teodora Pavlovića", osnivača prve muzejske zbirke i galerije u Srba.
Nagrada "Teodor Pavlović" za najbolju knjigu 2017. godine dodeljuje se Johanu Lavundiju iz Ulma za dvojezičnu srpsko-nemačku antologiju "Od A do Š": osam vekova srpske poezije – Von A bis Z Acht Jahrhunderte serbischer Poesie"
Žiri smatra da antologija "Od A do Š: osam vekova srpske poezije" nije zanimljiva samo po svojoj obuhvatnosti i čvrstim kriterijumima po kojima je sačinjena, već je to i most koji treba da poveže dva naroda – srpski i nemački.
"Veze između življa koji je nekad naseljavao Banat i druge delove Vojvodine u više navrata su kidane i ovo je knjiga koja može da baci novo svetlo na književnost, kulturu, ali i istoriju Srba. Time ova knjiga nadrasta druge antologije koje imaju za cilj da vrhunska književna ostvarenja sačuvaju od zaborava, jer se kroz ovako sačinjen izbor čuvaju geopolitički, istorijski i socijalni kontekst u kojima su pojedine pesme nastajale", ocenio je žiri.
Žiri je konstatovao da Lavundi pokazuje ogromno znanje, istančan ukus i veliku veštinu prevođenja.
Nagrade se dodeljuju u okviru manifestacije "Dani Teodora Pavlovića" koju organizuje Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom Opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novo Miloševo.
Manifestacija će biti održana 18. put od 29. septembra do 5. oktobra u Novom Sadu i Novom Miloševu.
Nagrade će Slobodanu Kojiću i Johanu Lavundiju biti uručne 29. septembra u svečanoj sali Matice srpske u okviru programa otvaranja manifestacije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.