Slobodan Šijan: Teme koje se graniče sa tabuom

Izvor: Blic, 02.Mar.2016, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodan Šijan: Teme koje se graniče sa tabuom

Danas se u filmu više istražuje u tematskom smislu nego po pitanju forme – kaže Slobodan Šijan, predsednik žirija programa „Granice“.

Pomenuta selekcija usmerena je na subverzivne filmove a u selekciji Mladena Đorđevića obuhvata 11 naslova iz iz Nemačke, Francuske, Hrvatske, Japana, Tajlanda, Argentine, Indije, Etijopije i Poljske.

- Reč je o filmovima koji su u estetskom, tematskom ili bilo kom drugom smislu u graničnim područjima. Dakle, ili eksperimentišu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa formom ili se bave nekim temama koje se graniče sa tabuom, ili su na neki drugi način udaljeni od onoga što su mejnstrim stvari. U tom smislu reč je programskoj celini koja apsolutno ima svoju svrhu i recimo jedan od razloga što sam pristao da budem u žiriju je da bi video sve te filmove - kazao je Slobodan Šijan.

Selektor Mladen Đorđević je, između ostalog, napomenuo da je reč o filmovima koji istražuju granice između iskonskog i savremenog poretka koji često prati odrednica obolelo i zatrovano zlom. A čuveni reditelj Slobodan Šijan, čiji su kultni filmovi („Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“, „Davitelj protiv davitelja“, „Kako sam sistematski uništen od idiota“...) takođe preispitivali fenomen zatrovanosti zlom upoređujući filmsko stvaralaštvo nekad i sad veli

- Sigurno da ima razlike. Primećujem da nove generacije manje eksperimentišu sa formom a više tragaju za tematskim proširenjem u oblasti filma. Nekada su veoma bili bitni filmovi koji su donosili inovacije u smislu forme. Međutim, prohujale su decenije i teško je danas iznaći neku novu formu. Čini mi se da u tom smislu zanimljivo na koji način se može dalje proširivati ta granica. Sa nestrpljenjem očekujem ostatak filmova - zaključuje Šijan.

Uz Slobodana Šijana u žiriju ove selekcije su Marko Njegić i Dragan Jovićević a nagradu dodeljuje nedeljnik NIN u saradnji sa CEBEF-om.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.