Slobodan Ivkov o romanu Taj neobičan dan Predraga Vukadinovića

Izvor: Art-anima.com, 30.Jul.2013, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodan Ivkov o romanu "Taj neobičan dan" Predraga Vukadinovića

Dnevni list "Blic" je u svom nedeljnom dodatku "Knjiga" od 23. juna 2013. godine, doneo prikaz romana "Taj neobičan dan" Predraga Vukadinovića. Prikaz romana u kome se spajaju ruska pravoslavna mistika i surova mafijaška stvarnost kroz mit o drugom dolasku Hrista Spasitelja, potpisuje književni kritičar Slobodan Ivkov. Tekst prikaza u celosti prenosimo ovde:

"Kao i u čuvenom proročanstvu Tarabića, posle narednog - po piscu ovog više nego zanimljivog romana - neizbežnog Trećeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Art-anima.com << svetskog rata, Carigrad, odnosno Konstatinopolj je prestonica sveta. No, autor je buduću poziciju i ustrojstvo svetske metropole detaljnije razradio: podeljena je u muslimanske i hrišćanske okruge, u kojima su u službenoj upotrebi, pored engleskog, nemačkog, ruskog, kineskog i hindu jezika (zanimljivo, nema francuskog!), i grčki i turski.  u Aja Sofiji je sedište Svetske vlade. Vukadinović (1961) u svojoj prvoj knjizi, poznavaoci SF će lako prepoznati, daje omaže mnogim poznatim srodnim delima. Na primer, kao i u „Pikniku pored puta“ braće Strugacki, u Rusiji opet važnu ulogu ima jedna Zona. Elem, u porti crkve Hrista Spasitelja nalaze bebu nepoznatih roditelja. Daju mu ime Hristijan. Kada odraste, otkrivaju se njegovi talenti. Čvorište radnje je dan koji bi trebalo da predstavlja prelazak iz 21. u 22. vek. Autor je osetio potreba da na kraju na par strana pojasni kako je tu reč o drugom dolasku Hrista, kod njega nemalo i antiheroja, kao i kakvim se sve razmišljanjima bavio tokom pisanja, te koje je ciljeve imao. Dokumentarni umeci nesumnjivo obogaćuju ovo ostvarenje", piše Slobodan Ivkov.
 
 

Nastavak na Art-anima.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.