Slikarstvo na hologramu

Izvor: SEEcult.org, 30.Maj.2016, 03:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slikarstvo na hologramu

Doktorska izložba slikarke Gale Čaki, na kojoj će prikazati trodimenzionalnu projekciju likovnih dela, biće otvorena 30. maja u galeriji “Progres” u Beogradu, a prema navodima umetnice, predstavlja doživljaj nečeg vanvremenskog i virtuelno večnog.

Prema navodima umetnice, to je prva izložba u Srbiji na kojoj će publika imati priliku da vidi 3D projekciju na hologramskoj mreži. To je ujedno deseta samostalna izložba Gale Čaki, ostvarena u saradnji sa kolegama koji su joj >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << pomogli da oživi umetnička dela.

Prema navodima dekana Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu prof. dr Dimitrija Pecića, koji će otvoriti izložbu, Gala Čaki je, pokušavajući da pronađe odgovor na neka od složenih pitanja ljudske egzistencije, stvorila

likovno delo – trodimenzionalnu sliku, koja omogućava posetiocima “kretanje ka drugačijoj, plemenitoj, osetljivoj i uzbudljivoj stvarnosti”.

  Vaskrslo vreme, deo kompozicije

Gala Čaki o svojoj doktorskoj izložbi kaže da je kreativnu pažnju usredsredila na vaskrsavanje prošlih trenutaka. Snagu crpi iz nezaboravljanja i sposobnosti da zamisli mnogostruku istovremenost sudbina.

“Prisutnost težnje ka shvatanju umiranja što beskrajno traju oko nas, sve te živote koji su pritajene smrti, jeste ono što me navodi na stvaralaštvo. Postojeći život je jedino moguć zahvaljujući propuštanjima i propustima našeg pamćenja. Moj imaginarni život jeste stvaranje živog pamćenja, u kom čuvam sveukupnost pretrpljenih muka. Moja dela se mogu podvesti pod vrstu shematskog izražavanja mog unutrašnjeg života u svoj njenoj dramatičnoj turbulenciji. Na ovaj način oni postaju sveti prostor, svetilište u kom uspostavljam odnos sa ljudima koje sam tragično izgubila. Tragedija me podučava kako da mislim sopstvenu slobodu i da delam na toj osnovi”, navela je umetnica.

Gala Čaki je u jednoj godini završila dva master studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i tako postala prvi student koji je to ostvario na polju likovnog stvaralaštva. Te studije su krunisane samostalnom izložbom u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu 2011. godine. Zahvaljujući toj izložbi, Gala Čaki je postala dobitnik stipendije Fondacije “Ruth Katzman” iz Njujorka. Potom su usledile i stipendije u Indiji (Raghurajpur International Art/Craft Exchange) i Finskoj (Artles creative centar), a 2013. godine ukazala joj se prilika da prikaže umeće stvaranja murala u istorijskom delu grada Namura u Belgiji. Učestvovala je, između ostalog, i 2014. godine na Zhangjiajie Creation kampu u Kini, a izlagala je i u galeriji Artifact u Njujorku, Takahara Furusato muzeju u Japanu, te u Kataru, Dubaiju, Indoneziji i Kini.

Bila je jedan od dvoje umetnika iz Srbije koji učestvovali na Međunarodnom bijenalu umetnosti u Narodnom muzeju Kine u Pekingu.

Kako je najavila, doktorsku izložbu koju predstavlja u “Progresu” prikazaće i u Londonu, Švajcarskoj i Singapuru, u okviru Međunarodnog kampa studenata doktorskih umetničkih studija.

Izložba u galeriji “Progres” biće otvorena do 3. juna.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.