Slika Paje Jovanovića izložena u Konaku kneginje Ljubice VIDEO

Izvor: B92, 05.Mar.2024, 12:51

Slika Paje Jovanovića izložena u Konaku kneginje Ljubice VIDEO

"Odmor bašibozuka", slika čiji se povratak u Srbiju dugo čekao, opet je pred publikom u našoj zemlji.

Delo Paje Jovanovića, od ogromne vrednosti za nacionalnu kulturu, Muzej grada uspeo je da na aukciji u Londonu kupi za 279.000 evra, a danas će ova slika biti izložena u Konaku kneginje Ljubice.

"Slika je izuzetno važna, i sam proces kupovine, način na koji smo je kupili, a i doprinosi nasleđu koje imamo u zemlji. Slika nije nikada ni bila u Srbiji. Nastala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u Londonu i sve vreme je boravila van Srbije, ali smo srećni da smo vratili delo našeg najvrednijeg slikara", istakla je Jelena Medaković, direktorka muzeja.

Na izložbi možete videti i štafelaj Paje Jovanovića, njegove četke, ali i pismo kojim se obratio predsedniku upravnog odbora Muzeja u kom ga moli da njegova zbirka ostane u Muzeju grada Beograda.

Opširnije o ovoj vesti pogledajte u video-prilogu ispod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.