Slavna Šarlota Rempling dolazi u Srbiju

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 08:20

Slavna Šarlota Rempling dolazi u Srbiju

Jubilarni 10. Šekspir festival biće održan od 29. juna do 5. jula u Vili Stanković u Čortanovcima. Na njemu će prisustvovati i čuvena glumica.

Ove godine će na festivalu koji se održava 12. oktobra u našoj zemlji, prisustvovati i svetski poznata engleska glumica Šarlota Rempling, koja će gostovati na sceni novosadskog SNP, najavila je danas direkcija pozorišne manifestacije u susretu sa medijima.

Na konferenciji su govorili Nikita Milivojević, direktor i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osnivač festivala, Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, Sonja Marić, direktorka brenda i komunikacija UNIQA osiguranja, i drugi.

Internacionalni pozorišni festival osnovan 2014. godine, obeležava 10. izdanje i ove godine donosi ukupno osam naslova, pet predstava u glavnom programu, kao i tri produkcije iz prateće selekcije uz jednu izložbu. Program festivala čine savremene svetske produkcije Šekspirovih dela, ovog puta iz Jermenije, Velike Britanije, SAD, Francuske, Turske i Srbije.

"Svi smo u timu Šekspir festivala veoma prijatno iznenađeni da trajemo i opstajemo već 10 godina, dobrim delom zahvaljujući i podršci medija, i naravno pre svega publike, koja se stalno proširuje sve više", istakao je reditelj Nikita Milivojević, prvi čovek festivala koji se održava svake godine u junu u autentičnom ambijentu, koji liči na srednjovekovni zamak, rezidencije Vila Stanković (Čortanovci, opština Inđija). Ideja festivala, jedinstvenog u našoj zemlji, jeste da neguje dela najvećeg svetskog dramskog pisca u istoriji pozorišta, predstavljanjem atraktivnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme.

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored želje da otkrije Šekspira publici na novi način, Nikita Milivojević je bio vođen idejom da se Vila Stanković - izuzetan prostor zatvoren za javnost, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom, na šta je reditelj danas podsetio, da bi onda predstavio kompletan program.

"Videli smo na festivalu do sada 54 predstave iz 22 zemlje, više od 20 Šekspirovih komada, koji su igrani na najrazličitije moguće načine - kao drama, antidrama, komedija, tragedija, mjuzikl, koreodrama, stendap komedija, čak smo i repovali, ali imali i džez koncert", rekao je Milivojević i dodao da su do sada imali više od 20.000 gledalaca. Premijera nove verzije "Bogojavljenske noći" u režiji Ivana Vanje Slala - 29. juna otvoriće 10. festival, a reč je koprodukciji Šekspir festivala, Pozorišta mladih i Akademije umetnosti Novi Sad. Uz premijeru predstave, biće otvorena i izložba fotografija "Šekspir festival: Prvih 10 godina" kao posveta jubileju, i trajaće do 3. jula.

"Kako i sam predajem na fakultetu, vidim kod studenata izvesnu zadršku, uvek se zamisle kada govorimo o Šekspiru, a treba da ga režiraju, ili glume. Razmišljaju kako igrati i izmaštati Šekspirov stih, a studenti zapravo ulaze u jedan čarobni svet. Ovde na festivalu je prilika da se oslobode straha i igraju najvećeg pisca. Čini mi se da studenti posmatraju Šekspira kao muzej, ali to je u suštini stvaran svet. Tako sada reditelj Ivan Vanja Alač prvi put radi Šekspira, kao i sami glumci u "Bogojavljenskoj noći", koja će se kasnije redovno igrati u Pozorištu mladih", analizirao je Milivojević premijernu produkciju festivala.

Naredna predstava na repertoaru je 30. juna "Romeo i Julija" (Yerevan State Chamber Theatre) iz Jermenije, u režiji Lusine Yernjakyan. U pitanju je "veoma raskošna, zanimljiva ptedstava, pravi spektakl" iz Jerevanskog državnog kamernog teatra, ocenio je Milivojević. Subota, 1. jul rezervisana je za sasvim suprotnu formu, intimnu duo dramu "Magbet / Košmar za dvoje" reditelja Dogua Skala iz Turske, trupe "Tiyatro BeReZe", u kome dominira crni humor, sve se odigrava u spavaćoj sobi izmedju Magbeta i Lejdi Magbet, i beskrajno je duhovita, kako je opisao osnivač festivala. Ta verzija je učestvovala na mnogim festivalima kao SIBIU u Kopenhagenu (Danska) i Gdanjsku (Poljska) - Shakespeare festival. Milivojević je prošle godine režirao novu verziju "Magbeta" u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Beogradskog dramskog pozorišta. On je takođe realizovao Šekspirovu istorijsku dramu "Perikle" Šabačkog pozorišta 2015, isto igranu na ovom festivalu, a sada taj komad iz Velike Britanije biće na repertoaru 2. jula, u režiji Keli Hanter, produkcije trupe "Flut Theatre", kao minimalistička varijanta u stilu velikog Pitera Bruka. Zanimljivo je da će britanski "Perikle" biti igran i narednog dana (03.07., od 12.00h) u posebnoj verziji za osobe sa autizmom, da svetski priznatom Hunter Heartbeat metodom, putem serije senzorskih igara.

Prateći program 4. jula uključuje "Posle Otela" iz Amerike, koji će se igrati u Pozorištu mladih u Novom Sadu. Režiju potpisuje Gia Forakis koja je i osnivač svoje trupe (Gia Forakis & Company), originalna crna komedija kroz koju nas vodi jedna od čuvenih Šekspirovih "Luda". Komedija "Ukroćena goropad" biće izvedena 5. jula u Kreativnom centru Artelje Inđija, u režiji Kristijana Markovića, u produkciji te domaće ustanove. Ekskluzivno gostovanje biće održano 12. oktobra, kada će čuvena fengleska glumica Šarlota Rempling izvesti monokomad "Šekspir / Bah" iz Francuske u novasadskom Srpskom narodnom pozorištu.

Taj komad sastavljen od Šekspirovih sonata, u trajanju 70 minuta režirala je Sonja Vieder - Aterton, u produkciji Theatre des Bouffes du Nord. Tako će Šarlota Rempling, junakinja antologijskih filmova "Noćni portir", "Andjeosko srce", "Bazen", "D. O. A.", "Zardoz", "Orka kit ubica", "Besmrtna", zatvoriti Šekspir festival na jesen, kao drugi deo manifestacije, i time prvi put sa predstavom gostovati u Srbiji. Nikita Milivojević je naglasio da će njegov kolega reditelj Boris Liješević, koga veoma ceni i poštuje, malo preuzeti vodjenje festivala u nekom trenutku, jer će kao novi umetnički direktor BITEF-a morati da se posveti i toj poziciji, te "da ne ulazi u neku vrstu sukoba interesa", kako je duhovito osnivač istakao. On je otkrio da je osnovan specifični bord ili društvo festivala, kome su se pridružili, osim Borisa Liješevića i glumci - Anita Mančić, Nebojša Dugalić, Svetozar Cvetković, kao i pisac, novinar i nekada muzičar Branko Rosić.

"Postali smo jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u zemlji za ovih 10 godina. Kako bi lik Oberon rekao Puku u Šekspirovoj komediji "San letnje noći" - "To ispade bolje nego što sam očekivao", zaključio je Nikita Milivojević. Gosti Šekspir festivala u Srbiji bila su pozorišta iz Velike Britanije, SAD, Kine, Francuske, Nemačke, Švajcarske, Grčke, Gruzije, Belorusije, Irana, Indije, Portugala, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Finske ... Pokrovitelji Šekspir festivala su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, opština Inđija, Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Novi Sad, Uniqa osiguranje, MTS Telekom Srbija. Partneri Šekspir festivala su Srpsko narodno pozorište (Novi Sad), Akademija umetnosti Novi Sad, Fondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture", Evropski pokret u Srbiji, Kulturni centar Novog Sada, Studentski kulturni centar (Novi Sad), Turistička organizacija opštine Inđija, Tradeunique Inđija, Balkankult fondacija, Atelje vina Šapat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.