Slađana Marinković: Smiraj

Izvor: Arte, 03.Nov.2020, 11:27

Slađana Marinković: Smiraj

Atelier DivArt, Kosančićev venac 3. u četvrtak 5. novembra u 19h otvara samostalnu izložbu slika autorke Slađane Marinković, pod nazivom "Smiraj" Izložba traje do 16. novembra, 2020. godine.

Atelier DivArt predstavlja najnoviji ciklus slika Slađane Marinković koja svoje dugogodišnje iskustvo u domenu grafike pretače u slike izvedene u tehnici ulja na platnu. U ciklusu slika ostaje verna grafičkom iskustvu i tradicionalnom slikarstvu. Kompoziciona rešenja sa grafika >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << malog formata uspešno pretače na slike velikog i srednjeg formata. Vladanje slikarskom tehnikom, odličnim crtežom, poznavanjem mogućnosti građenja slike bojom rezultiralo je zapaženim slikarskim ostvarenjima. Sceničnost je i dalje prisutna, novo je uvođenje kolorita, toplih zemljanih tonova, koje je u skladu sa postojećim zelenim i plavim čime se održava utisak monohromnosti. Sada je kadriranje scene slobodnije, umetnica se opredeljuje za nove uglove i krupan plan ulazeći u domen apstrakcije.

“Slađana Marinković i na slikama iznedruje bajkovite, nadrealne prizore prirode. Pejzaži su u osnovi realistični i proizilaze iz opčinjenosti šumama, proplancima, livadama iz okoline Krupnja i Valjeva. Svojim senzibilitetom slika predele u koje je utkala lični svet imaginacije zaokupljajući posmatrača emocijom. Umetnica zamrzava čas dana, zaustavlja vreme na trenutak sugerišući smiraj pred intenzivan događaj ili pak onaj koji nastaje nakon turbulentnih dešavanja. Na slikama je svitanje ili sumrak, proleće ili jesen, melanholija ili blaženost, početak ili kraj. Vreme je nedefinisano mi smo u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u isto vreme. Realnost predela postaje nadrealna, a svako u te prizore može da smesti sopstvene snove i njihove aktere. Kroz komunikativnost sa umetničkim delom, mašta se oslobađa, emocije pokreću kao i sećanja na drevne priče i sopstvene uspomene. “ (Slavica Obradinović, iz teksta povodom izložbe)

Umetnički potencijal i različit pristup u domenu tehnike, otvorenost ka eksperimentu i slikarsko iskustvo, bogati talenat u kontinuitetu donose nova ostvarenja čime stvaralaštvo Slađane Marinković zaslužuje pažnju i interesovanje šire publike i stručnih krugova.

Na otvaranju su će se poštovnati sve preporučene epidemiološke mere.

Slađana Marinković rođena je 1982. godine u Krupnju, Srbija. Diplomirala je na Fakultetu Likovnih Umetnosti, graficki odsek, u Beogradu 2007. godine u klasi profesorke Katarine Zarić. Izlagale je naviše samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Članje je ULUS-a I ULUPUDS-a u statusu samostalnog umetnika. Dobitnica je treće nagrade na 8. EX-YU konkursu za grafiku, u Beogradu, 2014. Bila je stipendista Fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka od 2008. do 2011. godine. Stipendista EFG banke bila je 2008. godine, dok je 2007. dobila otkupnu nagradu Oktobarskog salona Narodnog muzeja Šabac.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.