Skulptura 22

Izvor: Arte, 23.Avg.2022, 12:11

Skulptura 22

Vajarska sekcija ULUS-a otvara četvrtak, 25.08. u 19 časova u UP Cvijeta Zuzorić 11-tu po redu Izložbu vajara i vajarki Srbije koja se ove godine održava pod nazivom SKULPTURA 22, u čast stogodišnjice rođenja srpske i jugoslovenske vajarke Olge Jevrić (1922-2014).

Kao moto je uzeta  jedna  njena misao u kojem je sažela sopstvene težnje u skulpturi   (a povodom samostalne izložbe u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 1965). U ntervjuu za list Politika, izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << je:„… težim da nađem plastičku metaforu kojom bih saopštila neke, na moj specifičan način, doživljene istine i zakonitosti koje proizilaze iz kauzaliteta prirodnih pojava i međusobnih odnosa ljudskih egzistencija – dramu uslovnosti, osmišljenost podređivanja pojedinačnog principu opštosti, jedinstvo fenomena nastajanja i nestajanja – jednu realnost u svojoj protivurečnoj biti... Ukratko da u formu utisnem jedno ljudsko iskustvo u granicama specifične oblikovne sintakse… To želim – ponavljam – želim…“

Nastavak na Arte...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izložba vajara i vajarki Srbije u čast stogodišnjice rođenja Olge Jevrić

Izvor: Blic, 23.Avg.2022

Jednaesta po redu Izložba vajara i vajarki Srbije koja se ove godine održava pod nazivom SKULPTURA 22, u čast stogodišnjice rođenja srpske i jugoslovenske vajarke Olge Jevrić (1922-2014) biće otvorena u četvrtak, 25. avgusta u 19 časova u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.