Izvor: Glas javnosti, 14.Jul.2012, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Skromnost, iskrenost i talenat" u Galeriji "Babka"

BEOGRAD - Izložba "Skromnost, iskrenost i talenat", na kojoj će biti predstavljena dela četvoro naivnih umetnika iz Kovačice - Ondreja Lenharta (84), Jana Žolnaja (59), Vieroslave Svetlik (39) i Eve Hrkove (27), biće otvorena u nedelju u Galeriji "Babka".

Direktor galerije Pavel Babka rekao je da će na izložbi biti predstavljeni radovi pripadnika tri generacije slikara - jednog od najstarijih živih slovačkih naivnih umetnika Lenharta, dvoje slikara u najplodnijem stvaralačkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dobu Žolnaja i Svetlik i mlade umetnice Hrkove.

"Zajedničko za sve njih je što su ostali skromni i iskreni, a ujedno su talentovani. Osobine koje ovi ljudi imaju su osobine kreativne Evrope. Moto umetnosti u Evropskoj uniji je 'kreativna Evropa'. Mislim da oni to imaju", istakao je Babka.

Izložbu će, kako je najavio Babka, otvoriti predsednik delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Edvard Kukan, koji će 16. jula posetiti Skupštinu Srbije i razgovarati sa poslanicima.

"Mi smo pre dva meseca imali izložbu u Briselu, koju je otvorio komesar za proširenje EU Štefan File i tada je bio prisutan i Kukan, koji je pokazao da poznaje naše slikarstvo. Dogovorili smo se da kada bude dolazio u Beograd, dođe i u Kovačicu", rekao je Babka.

Četvoro umetnika, čija dela će posetioci moći da vide do 15. avgusta, su među 60 autora koji se nalaze u prvoj multimedijalnoj Enciklopediji slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji, koja je u pripremi.

Babka je rekao da je naivno slikarstvo Slovaka u Srbiji predloženo i za Nacionalnu listu nematerijalne kulturne baštine.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izložba "Skromnost, iskrenost i talenat" u Galeriji "Babka"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jul.2012, 04:56

KOVAČICA -..Izložba "Skromnost, iskrenost i talenat", na kojoj će biti predstavljena dela četvoro naivnih umetnika iz Kovačice - Ondreja Lenharta (84), Jana Žolnaja (59), Vieroslave Svetlik (39) i Eve Hrkove (27), biće otvorena danas u Galeriji "Babka"...Direktor galerije Pavel Babka rekao je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.