Skriveni dragulj Kana: Srpski film TERET pobrao ODLIČNE kritike na filmskom festivalu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Maj.2018, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skriveni dragulj Kana: Srpski film "TERET" pobrao ODLIČNE kritike na filmskom festivalu!

Samo pozitivni komentari!

Ognjen Glavonić, jedini srpski predstavnik ove godine u Kanu, prezentovao je na Kroazeti u programu "15 dana autora" svoj prvi igrani film "Teret".

Film u čijem središtu je priča o Vladi (Leon Lučev) koji vozi misteriozni tovar od Kosova do Beograda tokom NATO bombardovanja 1999, zasad ima prosečnu ocenu 9,7/10 na sajtu IMDb na osnovu 19 kritika. "Holivud riporter" nazvao ga je "skrivenim draguljem Kana", na sajtu "Cineuropa" piše da je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "najveće dostignuće filma način na koji uspeva da publici prenese sudine običnih ljudi tokom rata vrlo svedenim sredstvima. Za to je bio potreban dobar glumac, skoro neverovatna izvedba Leona Lučeva u glavnoj ulozi čini izvršenje Glavonićeve vizije ne samo mogućom već i neverovatno jasnom.

Glavonić, koji je imao 14 godina za vreme bombardovanja, rekao je u Kanu da je film o onome što jedna generacija ostavlja u amanet drugoj i kako je njegova generacija ostavljena da se nosi sa olupinom rata.

- Mislim da smo nasledili priče koje naši roditelji nisu želeli ili nisu znali kako da pričaju o njima. Možda mi moramo da nađemo načina da artikulišemo te priče, da naučimo kako da iskoristimo bunt i gnev protiv nečega što je van našeg domašaja. Mislim da je prvi korak da progovorimo o tome i ispričamo ovakve priče - izjavio je Glavonić.

Vlada svoj teret na kraju zakopava, što je metafora Glavonićevog viđenja svoje generacije - i ona nastavlja da zatrpava prošlost.

Kao neko ko je preživeo to iskustvo, bilo mu je važno da ispriča ličnu priču, a ne još jedan "balkanski ratni film" o ratnim zločinima. Publika je namerno ostavljena u neznanju o tome šta Vlada prevozi što je moguće više - pravi teret je onaj koji nosi u glavi.

- Te 1999. osećao sam se izolovan i okupiran ratom. Nije postojao izlaz sem pronalaženja nekog bezbednog mesta i mira u meni samom. To je priča i drama moje generacije - zaključio je Glavonić.

"Teret" će imati ukupno pet projekcija u Kanu, a Ognjen Glavonić u trci je za nagradu Zlatna kamera koja se dodeljuje najboljem reditelju debitantu u svim programima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.