Skoro ceo tiraž Murakamijeve knjige kupio jedan kupac

Izvor: B92, 10.Sep.2015, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoro ceo tiraž Murakamijeve knjige kupio jedan kupac

Najnovija knjiga japanskog autora Harukija Murakamija puštena je danas u prodaju, a 90 odsto tiraža kupio je jedan kupac - knjižara Kinokunija.

Knjižara je naručila 90.000 od 100.000 primeraka prvog izdanja knjige "Novelist as a Vocation" kako bi "uzdrmali" lokalne izdavače, piše AP.

Kinokunija navodi da će 50.000 tih primeraka biti prosleđeno drugim knjižarama kako ih onlajn prodavnice ne bi isključile iz prodaje kolekcije eseja popularnog pisca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Japansko tržište knjiga odoleva krizi i sve popularnijim e-knjigama i onlajn kupovini sa desetinama hiljada naslova koji se svake godine štampaju i brojnim malim knjižarama. Iz Kinokunija navode da je to u najvećoj meri zasluga distributerskog sistema koji, svejedno, rezultira ogromnim troškovima i gubicima.

"Izdavači, veleprodaje koje povezuju izdavače i knjižare, i same knjižare su u sistemskom zamoru i zato smo ovo uradili", kaže Toru Nišine, menadžer glavne Kinokunija knjižare u Tokiju.

Japanske knjižare generalno prodaju knjige po pošiljkama i neprodate mogu da vrate izdavaču i dobiju refundaciju, ali moraju da plate troškove dostave i pakovanja.

To znači da im bude vraćeno 40 odsto novca, rekao je on.

To se samo dodaje već ekstra velikim troškovima, dodao je Nišine.

Za sada Murakamijeve knjige eseja ima jer je dostupna i preko Amazona i drugih knjižara. Nišine kaže da se u njegovoj knjižari nalazi samo 2.450 primeraka knjige, ali se nada da će potez kompanije privući kupce da pazare i druge Murakamijeve knjige.

Japanski Amazon saopštio je da rade sa partnerima na tome da imaju dovoljno kopija da izadju u susret potražnji.

Murakami je jedan od najomiljenijih japanskih pisaca. Uspeh je stekao "Norveškom šumom" i bestselerima "1Q84", "Kafka na obali mora". Njegove romane u Srbiji objavljuje Geopoetika.

U knjizi eseja "Novelist as a Vocation" (Pisac kao poziv), koja je objavljena samo na japanskom, Murakami piše o svom radu i životu pisca.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Knjižara kupila skoro ceo tiraž Murakamijeve nove knjige

Izvor: Radio 021, 10.Sep.2015

Najnovija knjiga japanskog autora bestselera Harukija Murakamija puštena je danas u prodaju, a najveći deo izdanja prigrabio je jedan kupac - knjižara "Kinokunija"...Knjižara je naručila 90.000 od 100.000 primeraka knjige "Pisac kao poziv" kako bi se "uzdrmali" lokalni izdavači. Predstavnici "Kinokunija"...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.