Skandinavska džez atrakcija

Izvor: Blic, 15.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandinavska džez atrakcija

Švesko-norveški fri džez trio „The Thing" nastupiće večeras (20) u Studentskom kulturnom centru. Ovaj sastav, predvođen vrsnim švedskim saksofonistom Matsom Gustafsonom, kritika svrstava u sam vrh bogate skandinavske džez scene, a u Beogradu će večeras predstaviti novi album „Action Jazz".

Postava benda (bubnjevi, saksofoni, kontrabas) nagoveštava klasičniji pristup fri džezu šezdesetih ili sedamdesetih godina, ali njihova muzika je daleko od bilo kakve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << klasike i tradicionalizma. Oni se poigravaju tonovima, ritmovima i melodijama, tišinom, a na trenutke i sa gotovo nepodnošljivom bukom. Uticaji na njihovo stvaralaštvo široki su koliko i čitava muzička scena, i sežu od njihovog gurua džez trubača Dona Čerija (po čijoj su kompoziciji i dobili ime) pa sve do „White Stripes", čiju su muziku obrađivali. Vođu benda Gustafsona karakteriše veoma bogat i dubok ton na tenor saksofonu, kao i izuzetna energija u jurnjavi kroz skale i registre, a sklon je i eksperimentisanju sa elektronikom i gitarama (posebno je plodna njegova saradnja sa sastavom „Sonic Youth" i njegovim sadašnjim i bivšim članovima kao što su Turston Mur i čikaški genijalac Džim O’Rurk). Osim Gustafsona, „The Thing" čine Norvežani Ingebrigt Haker (kontrabas) Flaten i bubnjar Pal Nilsen Love. Organizator koncerta je festival „Ring ring".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.