Skandalozna je Lalićeva izjava

Izvor: Blic, 07.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandalozna je Lalićeva izjava

Ivan M. Lalić

Udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije reagovalo je javnim saopštenjem na izjavu Ivana M. Lalića, direktora Sterijinog pozorja, odnosno njegovu ocenu da „danas imamo manjak teatrologa, kritičara, pravih poznavalaca, tako da u skoroj budućnosti i jedno Sterijino pozorje može imati problem odakle da regrutuje buduće selektore".

U saopštenju, koje potpisuju Jovan Ćirilov, Ivan Medenica, Aleksandar Milosavljević, Željko Jovanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Aleksandra Jovićević i drugi, između ostalog se kaže da je većina od 26 članova tog udruženja na odgovornim mestima u institucijama kulture, da mnogi od njih reprezentuju državu u raznim prilikama, da polovinu čine doktori i magistri, da je ugledni član Udruženja u Izvršnom odboru Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara (IATC/AICT), i istovremeno zamenik generalnog sekretara te asocijacije.

U saopštenju se dalje dovodi u pitanje sam smisao izjave, podseća na svetsku praksu i iskustva kada je o selektorima umetničkih festivala reč i kaže: „Pitamo se da li Lalić smatra da će budući selektori umetničkog festivala biti regrutovani u PR-agencijama, brending kompanijama ili izviđačkim društvima?"

Potpisnici saopštenja se takođe osvrću na samovoljnu inicijativu Ivana M. Lalića (naknadno uvrštavanje tri predstave u već postojeću, obimnu selekciju od 14 predstava Sterijinog pozorja, prim. n.), a potom napominju: „Ova neodgovorna Lalićeva izjava je posebno skandalozna s obzirom na činjenicu da će tokom predstojećeg Sterijinog pozorja biti održan tradicionalni trijenalni simpozijum kritičara i teatrologa, jedan od najrespektabilnijih međunarodnih skupova ove vrste, koji se već trinaesti put održava u okviru festivala, a čiji je koorganizator upravo naše udruženje."

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Neodgovorno i neozbiljno

Izvor: Danas, 07.Apr.2009

Kao članovi Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije moramo da reagujemo na neodgovornu i neozbiljnu izjavu Ivana M. Lalića, direktora Sterijinog pozorja, da je jedan od problema ovdašnjeg teatarskog života uslovljen činjenicom da „danas imamo manjak teatrologa, kritičara, pravih...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.